Redactează o compunere de 150 și 250 de cuvinte în care să motivezi apartenența la specie a basmului popular merele de aur valorificând textul dat
Răspunsuri la întrebare
Salut ! ✿
✿ Basmul este o narațiune populară, în proză, de mare întindere, cu multe personaje cu trăsături supranaturale, reprezentând binele, care luptă cu răul ( forțele potrivnice ) și le biruie. Termenul de ” basm ” este de origine slavă și înseamnă născocire, minciună.
Trăsăturile basmului:
- dimensiuni ample;
- acțiunea este complicată - timpul și spațiul sunt imaginare - timp nedefinit rupt de cel cotidian;
- elementele fabuloase, supranaturale din basm se împletesc cu cele reale, verosimile, fiind acceptate ca aparținând sferei firescului;
- indicii spațio-temporali sunt vagi, generalizând întâmplările relatate;
- acțiunea urmărește o schemă prestabilă;
- sunt prezente formule specifice: inițiale ( care introduc cititorul în lumea basmului, într-un timp trecut îndepărtat, nedeterminat ), mediane ( care au rolul de a înainta acțiunea ), finale ( care marchează încheierea unei acțiuni );
- personajele au puteri supranaturale ( se pot metamorfoza, pot întreprinde acțiuni miraculoase );
- personajele au ajutoare ( personaje adjuvante ) care contribuie la victoria binelui;
- personajele pozitive se confruntă cu personajele negative;
- prezența cifrelor magice ( 3,7,9,12 );
- conține motive specifice;
- figurile de stil folosite sunt antiteza, personificarea și hiperbola;
- se observă oralitatea stilului ( cuvinte și expresii populare, proverbe și zicători, regionalisme, arhaisme );
- fiind operă populară are caracter oral, colectiv, anonim, sincretic;
✿ Argumentarea apartenenței la specia literară a basmului popular
I. Definiție:
Basmul este o narațiune populară, în proză, de mare întindere, cu multe personaje cu trăsături supranaturale, reprezentând binele, care luptă cu răul ( forțele potrivnice ) și le biruie
II. Originea:
Termenul de basm este de origine slavă și înseamnă născocire, minciună.
III. Trăsături:
Opera literară Prâslea cel voinic și merele de aur este unul dintre cele mai cunoscute basme românești. El urmează trăsăturile definitorii ale acestei specii literare: prezența formulelor specifice, a obiectelor magice, confruntarea dintre bine și rău ce reprezintă și tema basmului, metamorfoza. Creația este populară, întrucât este produsul unei colectivități, transmis pe cale orală din generație în generație.
✿ În primul rând, basmul conține formule specifice: inițială, mediană, finală: „ A fost odată ca niciodată; că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti; de când făcea plopșorul pere și răchita micșunele; de când se băteau urșii în coade; de când se luau de gât lupii cu mieii de se sărutau, înfrățindu-se; de când se potcovea puricele la un picior cu nouăzeci și nouă de oca de fier și s-arunca în slava cerului de ne aducea povești. ” ; ” Trecui și eu pe acolo și stătui de mă veselii la nuntă, de unde lua, O bucată de batoc, Ș-un picior de iepure șchiop, și încălecai p-o șea, și v-o spusei dumneavoastră așa. ” ce au rolul de a introduce cititorul în lumea miraculoasă a narațiunii, marcând unicitatea și atemporalitatea sa. Formula finală restabilește conctactul lectorului cu realitatea, precizând că narațiunea ține doar de lumea fanteziei.
✿ În al doilea rând, narațiunea amplă a basmului popular se bazează pe conflictul dintre bine și rău, personajul principal, Prâslea, cel mai mic dintre frați și, aparent, cel neajutorat, devine, pe parc.ursul acțiunii, un model de conduită, prin calități și defecte precum c.urajul, istețimea, generozitatea și mai ales capacitatea de a înfrunta orice primejdie. Dincolo de obstacolele prin intermediul cărora se inițiază, el reușește să restabilească armonia împărăției, prin pedepsirea zmeilor care furau merele din grădina palatului și care țineau captive trei fete. Adversarii săi, reprezentanții răului, cu rol de formatori ai tânărului, prezintă trăsături negative complexe, dar sunt învinși de Prâslea, personajul simbol al victoriei binelui.
✿ În al treilea rând, acțiunile acestuia sunt reprezentate de către supranatural: se poate metamorfoza în flacără, arunca cu buzduganul mai departe decât zmeii, își taie o bucată de carne din pulpa piciorului pentru a hrăni pasărea zgripsor în timpul zborului , înțelege graiul corbului.
✿ În concluzie, triumful forțelor binelui împotriva forțelor răului este expresia optimismului ființei umane, a încrederii că cinstea, adevărul și dreptatea vor câștiga întotdeauna, basmul având un rol educativ.