Limba română, întrebare adresată de andreileuca745, 9 ani în urmă

Redactează o compunere de 160 de cuvinte în care sa motivezi aparenta la specie că pastel a textului Vara de Otilia Cazimir
Va roog muult !!!
De 160 cuvinte
Dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
285

  Poezia „Vara” de Otilia Cazimir este o operă lirică în versuri, în care este conturat un tablou din natură, datorită procedeelor artistice, a motivelor literare și a numeroaselor substantive însoțite de adjective, care sunt  folosite de către eul liric pentru a-și exprima direct gândurile, sentimentele și ideile față de tabloul descris. 

   Pastelul este o specie a genului liric în care poetul descrie un tablou din natură cu ajutorul imaginilor artistice, figurilor de stil  și motivelor literare, care compun armonizarea planului terestru cu cel cosmic. Eul liric își transmite în mod direct sentimentele față de peisajul conceput în versuri.

   În primul rând, poezia este un pastel, deoarece este descris un tablou din natură prin numeroase figuri de stil, precum epitetele: „un biet pescar”, „umbra sură”, „pacea largă”; personificările: „zbor îngemănat și mut”, „Mi-adoarme sufletu-mpăcat”; comparația: „înserarea, ca un val” și metaforele: „Și-n umbra sură pier încet/ Pescar, și apă, și năvod”, „Mi-adoarme sufletu-mpăcat./ Ca un copil ce-a plâns prea mult”, dar și prin imagini artistice, precum cele vizuale: „Apune soarele-n vapai”, „Si inserarea, ca un val,/Pe subt rachitile din deal/Se lasa-n liniste pe vai”, „Coboara-ncovoiat la pod/Un biet pescar” și auditive: „Si-n zbor (…) mut” și „Inchid pleoapele s-ascult…”.

    În al doilea rând, poezia aparține speciei pastel datorită temei naturii, iar peisajul prezintă elementele spațiului aerian: „pescăruși”, „ceața” și elementele spațiului terestru și acvatic: „deal”, „văi”, „pod”, „pescar”, „Siret”, „apă”, „năvod”, care reprezintă motive literare (cuvinte-cheie), folosite cu scopul de a contura tema. Eul liric își exprimă direct sentimentele față de cadrul natural prin secvențele subiective: „Închid pleoapele s-ascult…” și „Mi-adoarme sufletu-mpăcat”, peisajul transmițându-i o stare de liniște/pace.

    Totodată, elementele de versificație ale poeziei sunt rima îmbrățișată și măsura fixă de 8 silabe, iar modul de expunere este descrierea.

     În concluzie, datorită procedeelor artistice, subiectivității eului liric și temei naturii, conturată de motivele literare, poezia „Vara” de Otilia Cazimir, în care este descris un tablou deosebit de vară, aparține speciei lirice pastel.

Alte întrebări interesante