Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Redacteaza o compunere de 20-25 de randuri,in care sa argumentezi ca opera litererara "Cainele si catelul"de Grigore Alexandrescu apartine speciei literare fabula.In redactarea compunerii vei avea in vedere:precizarea a doua caracteristici ale fabulei ca specie literara;explicarea acestei caracteristici pe baza operei alese;prezentarea subiectului prin evidentierea situatiei in care se afla personajele;prezentarea personajelor si a semnificatiei comportamentului acestora;sa ai un continut adecvat tipului de text si cerintei formulate.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de angelalazar56
10
In opinia mea, opera "Cainele si catelul" de Grigore Alexandrescu este o fabula, specie a genului epic in versuri, in care aspecte negative ale societatii umane sunt infatisate sub masca unei povesti cu animale, cu scop moralizator, didactic.
In primul rand, sunt prezentate personaje-animale: boul, dulaul Samson si catelul Samurache, prin intermediul carora autorul satirizeaza defecte umane cum ar fi: demagogia, ipocrizia, dar si naivitatea.
In al doilea rand, textul are o structura specifica: povestea-alegorie si o morala. Povestea prezinta initial discursul lui Samson, care sustine ideea egalitatii intre animale. Catelul Samson il crede si i se adreseaza cu admiratie, ca unui frate mai mare. Enervat, dulaul il cearta si il jigneste, dezvaluindu-si adevaratele conceptii, conform carora egalitatea nu se aplica tuturor. Morala "Aceasta intre noi adesea o vedem/Si numai cu cei mari egalitate vrem", ca finalitate didactica, trimite la ideea ca in societatea umana egalitatea exista doar la nivelul declaratiilor, deoarece, in realitate, cei puternici o ignora.
In concluzie, trasaturile prezentate mai sus justifica incadrarea operei "Cainele si catelul" in specia fabulei.
Alte întrebări interesante