Limba română, întrebare adresată de Piticaaaa, 9 ani în urmă

redacteaza o compunere de 8-10 randuri in care sa l caracterizezi pe Praslea din basmul prazlea Cel voinic si merele de aurIn compunere rebuie:
Sa prezentati cel putin doua  trasaturi ale speciei literare din basm
sa ilustrezi cele doua trasaturi cu exemple adecvate textului 
sa edactizi un continut adecvat cerintei formulate
sa respecti limita de spatiu indicat
Ajutati-ma va rog frumos !!


andreimircea15: Cu siguranta .Si in plus , nu se mai gaseste pe internet
Piticaaaa: Ok
andreimircea15: E compozitie proprie .
Piticaaaa: Oo atunci esti bun.. Mersi mut dinou
andreimircea15: Cp
metroclopramid: iti mai trebuie ajutor
andreimircea15: Ce nume ai pus .asa se numeste pastila pe care o iau eu candimi e greata .sa imi vine sa vomit .
metroclopramid: si care e treaba ta
Piticaaaa: Crezii ca iar mai trebuii ceva metroclopramid?
andreimircea15: Scuze , dar nu am putut sa ma abtin sa nu scriu .imi cer scuze .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreimircea15
38
Praslea cel voinic si merele de aur fascineaza nu numai prin ineditul intamplarilor , ci si prin frumusetea morala a personajului principal pozitiv , care participa la toate momentele actiunii si al carui nume e amintit chiar din titlu . Caracterizarea directa este foarte sumara .Eroul nu este individualizat fizic , deoarece intruchipeaza un ideal general uman , un purtator al valorilor morale superioare in care crede poporul . Chiar din titlu reiese ca protagonistul este mezinul familiei , lui atribuindu-se totodata insusirea

andreimircea15: Mai apoi , tatal sau I se adreseaza cu ironie , considerandu-l un mucos , fara nici o sansa de a prinde hotul .
andreimircea15: Naratorul foloseste preponderent mijloacele indirecte d caracterizare .Felul de a vorbi , gesturile , faptele savarsite , relatiile cu celelalte personaje subliniaza trasaturile morale ale protagonistului .
andreimircea15: Chiar de la inceput , eroul e caracterizat cu ajutorul dialogului.
andreimircea15: Desi dispretuit de tatal sau , mezinul I se adreseaza cuviincios si modest , dovedind dragoste si supunere filiala .
andreimircea15: Iubind dreptatea si adevarul , Praslea nu se multumeste doar cu faptul ca i- a adus tatalui sau merele , ci porneste in cautarea faptasului .
andreimircea15: Spre deosebire de fratii sai care I'll insotesc in cautarea hotului , e indraznet , coborand pe taramul celalalt , este perseverent , viteaz si curajos , infruntandu-i pe zmei si ucigandu-i .In timpul luptei , cu fiecare dintre ei isi dovedeste forta fozica si indemanarea in folosirea armelor .
andreimircea15: E indraznet , cu istetime ascutita , dublata de un acut simt al anticipatiei , dovedeste stapanire de sine si buna cunoastere a firii omenesti .Intuind invidia fratilor sai si intentiile lor criminale , cand ajunge la prapastia de unde urma sa iasa pe taramul nostru , dupa ce le trimite mai intai pe fetele de imparat , leaga o franghie de piatra peste care-si pine caciulapentru a-i pacali .Intr-adevar , acestia dau drumul franghiei cu gand sa I'll omoare .
andreimircea15: Ramas pe tramul celalalt , se dovedeste bun la suflet , omenos , salvandu I pe puii zgripsoroaicei care fusesera atacati de un balaur .Drept tlrecompensa pentru fapta buna , va fi dus de mama lor pe taramul oamenilor
Utilizator anonim: tre 10 randuri!!
Piticaaaa: da 10randuri dar nu e bai sa fie mai mukt
Răspuns de Utilizator anonim
39


Praslea cel Voinic este un personaj complex.Desi fiu de imparat,are insusirile alese ale omului din popor.In ciuda dispretului tatalui sau,se adreseaza cuviincios si este modest.Este istet,viteaz,curajos,bun la suflet,cinstit,correct si generos.Are numeroase insusiri supraomenesti.

Voinicul face parte din categoria personajelor fantastice alaturi de zmei,zgripturoaica,care devin simboluri ale realitatii.

In basm exista si personaje reale:imparatul,fiii cei mari,fetele de imparat,mesterul argintar.

Atat personajele reale ,cat si cele fantastice reprezinta fortele binelui si ale raului.

Alte întrebări interesante