Limba română, întrebare adresată de Alekz, 9 ani în urmă

Redacteaza o compunere de 80-150 cuvinte in care sa le recomanzi prietenilor tai sa citeasca o opera literara scrisa de I.L.Caragiale.In compunerea ta trebuie sa mentionezi titlul operei pe care o recomanzi,precum si doua-trei personaje si cel putin doua motive pentru care le recomanzi lectura operei literare.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de crinairin
8
I.L Caragiale este autorul care ne dezvaluie schitele si nuvelele ca adevarate bijuterii miniaturale ce reusesc sa ne transmita un realism tipic al personajelor lui din acea vreme.
Memorabila este schita ,,O scrisoare pierduta'' care este o comedie de moravuri,dezvaluind viata publica si de familie a marii burghezii care ajunsa la putere si roasa de ambitii,se caracterizeaza printr-o crestere a instinctelor de parvenire.
Personajele principale ale comediei sunt Nae Catavencu,un avocat ambitios,Zoe Trahanache,femeia distinsa,care aici pare ca o femeie deloc ignoranta,vulgara sau lipsita de sentiment,Farfuridi,un demagog,Branzoveanu,care alcatuieste un cuplu comic cu Farfuridi,Pristanda,prozaic si practic ascultator sotiei.
In ,,O scrisoare pierduta'',toti eroii sunt un fond niste vanatori de profituri care se inteleg in numele aceluiasi scop,marcat cu numele tarii.
(Poti sa introduci doar daca vrei - {Toata opera lui aragiale are o valoare inestimabila si o recomand tuturor cititorilor.O alta opera este ,,Conu Leonida fata cu reactiunea'',publicata in 1880 in a carei tema este dezvoltata teoria republicii.
Leonida,personajul principal este un simbol al omului las,incult,lipsit de substanta.Aceasta piesa este o comedie a vanitatii in care eroul traieste modest,un pensionar incantat de sine si de ideile pe care le dobandeste uitand ziarele,tinand lectii consoartei sale despre mai multe lucruri.Caragiale reuseste astfel sa satirizeze incapacitatea unora de a gandi ascunzandu-se in spatele unor termeni pe care nu-i inteleg nici ei.})
Opera lui Caragiale merita o importanta deosebita in studiul literar.Un prim motiv ar fi faptul ca arta lui dramatica si nuvelistica poate servi ca model pentru toate timpurile .
,,O scrisoare pierduta'' a ramas in constiinta poporului ca un moment de complexitate,cu o viziune morala.Dialogul scoate in evidenta unicitatea exprimarii si da savoare operei.
Autorul a reusit sa extraga esenta fiintelor umane si sa le prezinte artistic in hibele fiecarei societati din orice timp.
Alte întrebări interesante