Limba română, întrebare adresată de dede106, 9 ani în urmă

redacteaza o compunere de 80-150 de cuvinte cu titlul excursii

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de loredanag
1
Intr-o dupa-amiaza din vara aceasta am fost la sit-ul arheologic dobrogean de la Capidava. Se afla la 20km de Cernavoda, pe malul drept al Dunarii. Acolo fluviul face un ocol larg si, in adancul cotiturii, sta parca pitit satul ce si-a luat numele de la vechea cetate romana. Cetatea, construita pe vremea imparatului Traian, avea sarcina sa controleze vadul fluviului, impreuna cu alte forturi asemanatoare insiruite de-a lungul sau. Constructia de la Capidava a fost amplasata cu ingenozitate pe un promontoriu stancos, care se ridica mult deasupra apei si, de unde, se putea supraveghea bine fluviul. 
       Capidava insemna, in lmbajul bastinasilor, "cetatea de la cotitura", nume dat dupa structura terenului. In jurul castrului s-a format o asezare civila, castrul fiind deservit de o structura militara. Fortificatia are forma unui patrulater cu ziduri groase de peste doi metri si inalte de 5-6 metri, avand sapte turnuri de peste 10 metri inaltime, unele dreptunghiulare si altele in forma de potcoava. Pe latura dinspre fluviu era amenajat un port spre care se putea iesi direct din cetate sub protectia turnurilor.
Si acum, dupa aceasta scurta prezentare a castrului, sa va povestesc ce ni s-a intamplat!
Eram acolo cu cativa colegi. Unul dintre baieti, cam neastamparat si curios, in loc sa fie atent la ce ne explica ghidul, a ridicat o piatra mai laturalnica, dupa care a inceput sa tipe ca din gaura de sarpe. Din pacate, tocmai asa si era!De sub piatra l-a miscat o vipera, care se incalzea la soare. S-a terminat cu castrul; a trecut pe locul doi. Toti se agitau, fetele tipau de frica si se uitau in toate partile dupa sarpe. Ghidul l-a luat imediat pe baiat si, cu masina lui, a fugit cu el la spital. Pana la urma, cu exceptia unor injectii, baiatul nu a patit nimic.
       Iar noi ceilalti ne-am mai linstit privind un frumos apus de soare dincolo de Dunare. Si am promis sa mai venim la Capidava.
Alte întrebări interesante