Redactează o compunere,de cel puțin 150 de cuvinte,in care să comentezi semnificația primelor două strofe ale poeziei Macii de Magda Isanos.Vei avea în vedere că prezentarea semnificației strofelor sa fie pusa în relație cu întregul text,să precizeze sentimentele exprimate/sugerate de vocea ficțională și să conțină comentarea a doua mijloace artistice(figuri de stil,alte mijloace de expresie).2)Asociază poezia Macii de Magda Isanos cu un alt text literar studiat la clasa sau citit că lectura suplimentara,prezentând,in 50_100 de cuvinte,o asemănătoare și o deosebire de conținut dintre acestea.
Răspunsuri la întrebare
Redactează o compunere în care să comentezi semnificația primelor două strofe ale poeziei "Macii" de Magda Isanos.
Primele strofe ale acestei poezii au o semnificație asemănătoare cu întregul text, deoarece este descrisă cu gingășie și măiestrie floarea de mac, ce "ardeau ca niște facle vii".
Sentimentele exprimate de vocea ficțională, adică imaginară a poetei sunt cele de duioșie, de încântare și de admirație pentru aceste flori cu "obrazu roșu".
Figurile de stil care sunt folosite pentru redarea cât mai artistic al gingășiei și frumuseții tabloului descris de poetă sunt:
- comparația florilor de mac "ce ardeau ca niște facle vii", ceea ce vrea să sugereze că aceste flori roșii sunt aidoma focului.
- metafora "obrazu roșu" face referire la rotunjimea si roșeața unui obraz, aceasta pentru a reda artistic tocmai gingașia florilor de mac.
Așadar, primele strofe din poezie redau starea sufletească ale poetei când aduna cu "mâini avare", "în seara blândă" aceste flori minunate și 'zglobii", ce au o durată de viață foarte scurtă, așa cum este redată foarte plastic și în ultimile două versuri ale poeziei:
"toți macii mei s-au scuturat / ca niște lacrimi pe parchet".
2) Asociază poezia "Macii" de Magda Isanos cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând o asemănătoare și o deosebire de conținut dintre acestea.
Poezia "Macii" aș asocia-o cu poezia lui Mihai Eminescu "Floare albastră", deoarece în ambele texte se face referire la flori, cea de mac și o floare albastră, ce reprezintă iubirea lui Eminescu pentru o tânără fată.
O asemănare dintre aceste poezii ar fi aceea că aceste flori sunt descrise cu gingășie, punând accent pe culoare și anume cea roșie ca flacăra pentru florile de mac și cea albastră, ca "stelele", în poezia lui Eminescu.
O deosebire de conținut ar fi aceea că în "Macii" nu apare distinct sentimentul de iubire, așa cum apare în poezia "Floare albastră".
Succes! ⚘