Redactează o compunere , de cel puțin 150 de cuvinte , în care să compari poezia Izvorul nopții de Lucian Blaga cu Şcoala frumuseții de Geo Dumitrescu.
În redactarea textului tău, vei avea în vedere:
să evidențiezi asemănările și deosebirile referitoare la ce tip de frumusețe se prezintă în text; să menționezi cum se realizează portretul ființei îndrăgite în cele două texte;
să precizezi asemănările şi deosebirile dintre felul cum se foloseşte limbajul figurat în cele două texte;
să respecti normele ortografice şi de punctuație; să scrii lizibil.
Răspunsuri la întrebare
Redactează o compunere în care să compari poezia "Izvorul nopții" de Lucian Blaga cu "Şcoala frumuseții" de Geo Dumitrescu.
Comparația poeziilor "Izvorul nopții" și "Școala frumuseții".
Aceste două poezii au o asemănare prin faptul că ambele au ca temă iubirea exprimată prin eul liric de către poeții Lucian Blaga și Geo Dumitrescu.
Deosebirea ar fi aceea că Lucian Blaga descrie frumusețea iubirii doar prin "ochii-așa de negri" ai iubitei, pe când Geo Dumitrescu această frumusețe o descrie prin comparație cu elementele din natură, cum ar fi: fluturi, panteră, corcodușul ori laleaua.
Portretul ființei îndrăgite în cele două texte se realizează cu ajutorul figurilor de stil, astfel, ochii iubitei sunt comparați cu un izvor tainic, sau cu fluturi tineri ce vrea să însemne că până și fluturii sunt frumoși atunci când ești îndrăgostit.
Din punct de vedere al folosirii limbajului figurat în aceste două texte, aș reliefa câteva figuri de stil din care se vor trage deosebiri cât și asemănări, prin aceea că fiecare poet folosește în alt mod figurile de stil, dar având același scop și anume, descrierea cât mai plastic a iubitei și a iubirii ce o inspiră aceasta poeților.
De exemplu, Lucian Blaga folosește epitetul "ochii așa de negri", Geo Dumitrescu folosește epitetele "stânca oarbă, informă", ceea ce înseamnă că poetul dă frumusețe și unei astfel de stâncă.
Prin metafora "fire de pulbere", Geo Dumitrescu a dorit să redea frumusețea iubirii gingașe, adesea nevăzută, pe când Lucian Blaga prin metafora "curge noaptea" sugerează că iubirea poate fi misterioasă și profundă.
Explicație
"Izvorul nopţii" de Lucian Blaga
Frumoaso,
ţi-s ochii-aşa de negri încât seara
când stau culcat cu capu-n poala ta
îmi pare
că ochii tăi, adânci, sunt izvorul
din care tainic curge noaptea peste văi
şi peste munţi şi peste seşuri
acoperind pământul
c-o mare de-ntuneric.
Aşa-s de negri ochii tăi,
lumina mea.
Succes! ⚘