Redactează o compunere de minim 150 cuvinte în care să motivezi aparenența la genul liric a poeziei "Ploaie" de Magda Isanos.Urgenttt!!!
Răspunsuri la întrebare
*Cerință:
Demonstrați că poezia "Ploaie" de Magda Isanos aparține genului liric.
*Răspuns:
- OPINIA PERSONALĂ - introducerea
ÎN OPINIA MEA, poezia "Ploaie" de Magda Isanos reprezintă o operă a genului liric, deoarece sentimentele, gândurile și trăirile sunt transmise în mod direct de către eul liric, iar alături de procedeele artistice este conturată o artă poetică. De asemenea, se remarcă mai multe elemente de prozodie.
- PRIMUL ARGUMENT
ÎN PRIMUL RÂND, poezia însumează trăsăturile unei opere lirice prin faptul că se remarcă modul direct prin care eului liric își exprimă gândurile, ideile și sentimentele, conturând un eu liric subiectiv prin mărcile lexico-gramaticale, precum formele verbale la persoana a I "auzeam", "o văzusem", "Sunt" și la persoana a II-a "m-ai visat", "vei muri", precum și cele pronominale la persoana I "-mi", "eu" și a II-a "Tu". Afectivitatea eului este marcată și de construcțiile dramatice marcate de punctele de suspensie și linia de pauză "să răsară /ochii morţilor în cîmpia cu flori...", "Oxigen şi... H2 - mi se pare". Aceste mărci au rolul de a compune spațiul interior al trăirii eului liric, care se folosește de natură, de ploaie, pentru a ilustra tema rolului poetului și a creației sale în societate.
- AL DOILEA ARGUMENT
ÎN AL DOILEA RÂND, apartenența la genul liric este dată de prezența procedeelor artistice, reprezentate de figurile de stil și imaginile artistice, procedee artistice care oferă textului expresivitate. Personificarea "Ploi verzi, de vară, sufletu-mi vrăjiră" are rolul de a marca importanța ploii, care îi oferă eului liric o stare deosebită, asemenea unei vărji și totodată, aceasta poate fi simbol al creației poetice. Rolul poetului în societate este marcat de enumerația "eu auzeam pămîntul cum respiră, /iarba cum creşte, noaptea cum se lasă", creația poetică oferind, astfel, viață, profunzime, întregii lumi, prin cuvinte, fiind conturată și o imagine sinestezică. Metaforzarea eului liric în ploaie, ca o mască a sa, prin repetiția "Sunt ploaia (...) sunt ploaia de vară", marchează dorința de apreciere, de recunoaștere de către societate. Însă, prin imaginea vizuală "spaţiile fură din nou uscate, goale, /din apus pînă-n soare-răsare" este conturată latura pesimistă, deprimată a eului, care rămâne condamnat pe vecie la a fi nemulțumit, la a căuta în continuare idealul.
- AL TREILEA ARGUMENT - suplimentar
TOTODATĂ, se remarcă elementele de prozodie, trăsătură care integrează textul în genul liric. Poezia este împărțită în opt strofe, iar prima și a patra au rimă încrucișată, a șaptea și a opta au rimă îmbrățișată și a doua, a treia, a cincea și a șasea au rimă împerecheată. Măsura este de 8-15 silabe. Astfel, atât rima cât și măsura sunt variabile.
- CONCLUZIE - închierea
ÎN CONCLUZIE / AȘADAR, poezia "Lumina lină" de Tudor Arghezi reprezintă o operă a genului liric deoarece însumează trăsăturile sale expuse în argumente.
______________________________ _ _ _
➤ PLANUL ARGUMENTĂRII
______________________________ _ _ _
(1) OPINIA - se menționează argumentele:
- * sentimentele, gândurile și trăirile sunt transmise în mod direct de către eul liric (primul argument)
- * procedeele artistice (al doilea argument)
- * elemente de prozodie (al treilea argument, suplimentar)
(2) PRIMUL ARGUMENT - menționarea argumentului, marcarea sa cu exemple din text și rolul său:
- * modul direct prin care eului liric subiectiv își exprimă gândurile, ideile și sentimentele
- * mărcile lexico-gramaticale ale subiectivității = formele verbale și pronominale la persoana I și a II-a, construcțiile vocative (minim 2 exemple din fiecare)
- * rolul acestor mărci ale subiectivității
- (*) suplimentar a fost menționată tema poeziei
(3) AL DOILEA ARGUMENT - menționarea argumentului, marcarea sa cu exemple din text și rolul său:
- * prezența procedeelor artistice = figuri de stil și imagini artisitce
- * rolul procedeelor artistice = oferă expresivitate textului
- * exemplificare a minim 2 figuri de stil și imagini artistice
- * comentarea semnificației acestor figuri de stil și imagini artistice
- (*) am oferit mai multe exemple la acest punct dintre care să alegi minim 2 din fiecare
(4) AL TREILEA ARGUMENT ( suplimentar ) - menționarea argumentului, marcarea sa cu exemple din text și rolul său:
- * exemplificarea elementelor de prozodie
(5) CONCLUZIA - încheierea argumentării
- * concluzia demonstrării apartenenței