Limba română, întrebare adresată de elaarad, 8 ani în urmă

redacteaza o compunere de minim 150 cuvinte in care sa motivezi apartenenta la genul liric a textului dat ion vinea dintr-o toamna​


harispirvu: Scz ca am scris mai tarziu sper ca e bun :)
elaarad: da ok

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de harispirvu
16

Răspuns:

Trebuie să le pui intr-un fel de sablon, dar sa analizezi si tu textul,să comentezi poezia. Eu am facut o parte a compunerii unde mai poti interveni si tu. Eventual, mai poți completa cu citate din poezie, eu am scris doar câteva :)

Explicație:

Opera lirica este opera literara in care autorul is exprima gandurile si sentimentele in mod direct, utilizand numeroase procedee artistice.

Un prim argument il reprezintă exprimarea trăirilor ființei poetice printr-o convenție numită eu liric,vocea ficțională care enunță discursul poetic, reprezentând un sine imaginar.  Poezia este o descriere artistică, textul prezentând in chip plastic un peisaj de natură, surprins în succesiunea anotimpurilor, de la începutul toamnei, până la venirea iernii.Natura și timpul sunt teme care se întrepătrund în poezia dată. Aflat în ipostază meditativ-contemplativă, eul creator își exprimă direct admirația față de tabloul zugrăvit, dar și nostalgia, resemnarea, provocate de trecerea timpului. Caracterul subiectiv al operei este evidentiat de mărcile eului liric, forme pronominale si verbale de persoana I singular (.aici dai tu exemple, sunt vreo două..). Pronumele la persoana a doua singular „te” constituie o marcă a adresarii directe .

Al doilea argument consta in transmiterea ideilor si a sentimentelor printr-un limbaj original caracterizat prin prezenta unui numar mare de figuri de stil si imagini artistice. Astfel, imaginarul specific toamnei este realizat prin imagini vizual-cromatice, dinamice si tactile, construite in deosebi cu ajutorul epitetelor si al metaforelor personificatoare de o mare plasticitate  („drumuri de aramă”, „Septembrie (...) gonește”, „toarnă în desfrunzire”).. Între elementele naturii cosmice și terestre există o legătură strânsă, primele determinând schimbări în plan terestru,la fel cum între planul extreior, al naturii și cel afectiv există o legătură strânsă. Toamna este personificată, lăsându-și amprenta asupra universului vegetal , vine cu vânturi care se întețesc, alungând păsările, inducând ființei poetice nostalgie.

Prin urmare, poezia „Dintr-o toamnă” de Ion Vinea aparține genului liric deoarece exprimă în mod direct sentimente, limbajul expresiv și imaginile artistice transmițând, într-un mod sugestiv, viziunea subiectivă a poetului asupra temei admirației naturii.

Alte întrebări interesante