Limba română, întrebare adresată de dumitrescuandrp8oaah, 8 ani în urmă

Redacteaza o compunere de minim 150 de cuvine in care sa argumentezi ca textul suport este , ca specie literara, un pastel . ( Dimineata - Vasile Alecsandri )

In compunere trebuie:
- sa precizezi patru trasaturi ale pastelului.
- sa ilustrezi cele patru trasaturi , valorificand textul dat.
- sa ai o structura adecvata tipului de text si cerintei formulate.
- sa respecti limitele de spatiu indicate.

Multumesc anticipat!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gabriellaaaaa
12

In poezia "Dimineata" ,autorul ne prezinta sentimentele si trairile eului poetic in legatura cu rasaritul.

 De asemenea, in aceasta poezie , observam ca  poetul foloseste descrierea ca mod  de expunere privilegiat,  limbajul folosit abunda in figuri de stil iar muzicalitatea este susutinuta de versificatie.

Poezia lui Vasile Alecsandri, Dimineata , intruneste in felul acesta toate caracteristicile speciei Pastel, demonstarnd astfel ca apartine acestei specii literare.

Pe de-o parte, se stie ca termenul " pastel" este preluat din artele plastice, unde " pastello" inseamna " culoare".La fel cum pictorul se foloseste de paleta cromatica pentru a da expresie propriilor trairi, creatorul pastelului se foloseste de limbajul poetic, expresiv, pentru a reda splendoarea si calmul naturii surprinse la inceput de zi. De pilda ,  personificarea " Si cu raze vii saruta june flori de primavara," sugereaza trezirea la viata a naturii la aparitia razelor soarelui, idee redata si de versurile "Muncitorii pe-a lor prispe dreg uneltele de munca."

Pasarelele-si dreg glasul prin huceagul de sub lunca."

In aceeasi ordine de idei, imaginea vizuala "Ard movili buruienoase, scotand fumuri cenusii "  si cea auditiva ' turma zbiara la pasune"  denota umanizarea si frumusetea  aparte a naturii descrise.

Pe de alta parte, descrierea , ca mod principal de expunere, devine, la nivelul discursului, pretextul folosit de autor pentru a-si exprima sentimentele de care e cuprins. Pe langa limbajul expresiv utilizat, prezenta descrierii este sustinuta si de structuri gramaticale specifice :" verbele la timpul prezent " se revarsa", "apare","se-nalta", care sugereaza ideea de suspendare temporala, de peisaj proiectat in eternitate.

Avand in vedere ca sentimentele de admiratie si liniste ale eului poetic in fata naturii sunt exprimate in mod direct , prin intermediul unui limbaj expresiv , utilizand descrierea ca mod de expunere principal, putem afirma ca poezia "Dimineata" scrisa de Vasile Alecsandri, intruneste toate trasaturile speciei literare  numita Pastel, Deci apartine acestei specii.

Alte întrebări interesante