Limba română, întrebare adresată de alexandrupop821, 8 ani în urmă

Redactează o compunere de minim 150 de cuvinte, în care motivezi aparenta poeziei pe lângă plopi fără sot... de Mihai Eminescu la genul epic​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ionutbgd06
45

Răspuns:

Apartine genului liric nu epic.

Explicație:

Genul liric cuprinde totalitatea operelor lirice , care au trasaturi comune , sunt scrise in versuri , vocea poetului este eul liric care exprima stari si sentimente in mod direct la persoana I cu ajutorul figurilor de stil si a imaginilor artistice . 

Consider ca , poezia 'Pe langa plopii fara sot ' apartine genului liric deoarece prezinta trasaturile acestea . 

In primul rand , marcile eului liric sunt reprezentate de verbe si pronume la persoana I ( am trecut”, „Mă cunoşteau vecinii toţi”, „am așteptat”. ) Acesta este dominat de o dragoste intensă și consumatoare, dar una neîmplinită, ce duce la eșec și dezamăgiri.  

In al doilea rand , gandurile si sentimentele sunt simtite si traite prin intermediul imaginilor artistice  vizuale  "Pe lânga plopii fara sot"  , auditive  'S-ascult de glasul gurii mici' si a figurilor de stil : epitete : "glasul gurii" , "ochiul senin " , "brate reci "  repetitie : " O zi din viata sa-mi fi dat, 

O zi mi-era de-ajuns; "  

In al treilea rand , textul este structurat in  8-9 silabe , cu rima incrucisata , ritm iambic . Aceasta prezinta tema iubirii si a naturii insa de aceasta data iubirea este neimpartasita iar in ceea ce priveste natura este saraca reusind sa corespunda dezamagirii din sufletul poetului.Modul predominant de expunere este descrierea . 

In concluzie , consider ca , poezia citata apartine genului liric deoarece gandurile si sentimentele sunt exprimate in mod direct , expresivitatea accentuata prin mijloace inedite si structurarea in versuri si in strofe. 

Alte întrebări interesante