Redactează o compunere de minim 150 de cuvinte in care sămotivezi apartenenta la genul epic a textului nicolae velea poarta
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Aparțin genului epic operele în care autorul își exprimă în mod indirect idei, gânduri și sentimente prin intermediul acțiunii, narațiunii și a personajelor.
În opinia mea, o astfel de operă este și "Poarta" de Nicolae Velea, deoarece prezintă toate caracteristicile acestui gen literar.
În primul rând, acțiunea este plasată în timp și spațiu: indici temporali: într-o seară, mâine, poimâine; indici spațiali: acasă.
În al doilea rând, observăm prezența personajelor: Sandu, mama lui Sandu, tata lui Sandu.
În plus, narațiunea este făcut la persoana a III-a.
Desigur, opera are și un subiect. O poartă era ruptă și se mai ținea doar într-un cui, un băiat pe nume Sandu a văzut, dar a crezut că ai lui nu au văzut. Într-o seară mama lui îi zice să repare poarta, dar tatăl lui a zis că toate se rezolvă la vremea lor. Sandu era neliniștit, deoarece el aștepta să cadă poarta pentru că a mai căzut o dată anul trecut și și-a adus aminte cum s-a jucat: a pus patru pietre sub poartă, a adus o căldare veche, umplută cu nisip, pe care a pus-o deasupra și a învârtit cu un băț. Apoi a strâns câteva foi de brusture și ștevie Și le-a tocat cu o custură și câte nu mai făcuse. Ținea să se joace la fel, dar mai întâi trebuia să cadă poarta. A doua zi când toți au fost plecați a luat un clește și a început să tragă cuiul de la poartă. Cuiul nu a ieșit, Sandu și-a adunat toate puterile și a tras, dar cleștele a scăpat muchia, iar copilul a căzut jos. A început să plângă și privea printre lacrimi la cuiul din poartă. Cuiul a ieșit din poartă în aceeași zi. Tatăl său a umplut căruța cu lemne și când a dat să iasă din curte i-a spus lui Sandu să stea în spatele căruței și să-i spună cum să conducă. Copilul a făcut fix invers, i-a spus să o ia mai spre dreapta și vedea cum cuiul peste încet din gaură. A adus căldarea și cusura și a pregătit totul la fel ca anul trecut, dar când mesteca nisipul, s-a oprit. Simțea că îi lipsește ceva, a început să toace brusturii și ștevia, s-a oprit iar, lipsea ceva și nu știa ce. Anul trecut se simțea în rând cu oamenii când făcea toate astea. Mama sa stoca pătrunjel și mesteca mălai, s-a repezit la copil, dar a văzut că plângea și l-a întrebat ce s-a întâmplat. Băiatul nu putea să spună nimic, abia după ceva timp a putut să spună că poartă s-a rupt și a început să plângă și mai tare. După ce s-a liniștit a stat și s-a uitat în gol, apoi s-a smuls din brațele mamei să-l și i-a zis să îl ajute să repare poarta.
În concluzie, având toate aceste caracteristici, opera literară " Poarta" de Nicolae Velea, aparține genului epic.
Scuze pentru greșeli.