Limba română, întrebare adresată de elenutzaelena2, 8 ani în urmă

Redactează o compunere de minim 150 de cuvinte, în care să motivezi apartenența textului ,,În Nirvana" de I. L. Caragiale la genul epic.



(imaginile reprezintă fragmentul pe care trebuie lucrat)

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreiairinei126
6

Răspuns:

    În primul rând,în fragmentul reprodus există acţiune.Fragmentul începe printr-o propoziție simplă:,,Tânărul sosi”este un moment de liniște,de prilej pentru a-l descrie pe,,tânăr”;aspectul fizic este încântător.Imaginea tânărului Mihai Eminescu se întrupează treptat ,laudativ. Scriitorul este fascinat de frumusețea,,tânărului”și-i urmărește fiecare trăsătură, limbajul descrierii este foarte colorat, o libertate deplină a rostirii, este un portret angelic de o frumusețe masculină, pictată în epitete delicate,insistând asupra detaliului: fruntea,ochii,definiți metaforic ca,,ferestre ale sufletului”,zâmbetul,iar,,aerul unui sfânt”nu este expresia unei stări sufletești,ci îi amintește de icoanele din biserici ce exprimă dureri ale unui înger bun cu calm,blândețe,contemplație,descoperă o mai mare profunzime decât s-ar fi așteptat să vadă la un om tânăr.

   În al doilea rând, textul este epic, deoarece are personaje: scriitorul care este încântat de frumusețea tânărului coborât dintr-o icoană,de pagini de adâncă vibrație sufletească,înțelege că pentru un asemenea tânăr contactul cu realitatea exterioară este dificil de cele mai multe ori și le transformă viața într-o continuă confruntare.Este fascinat de  înzestrarea intelectuală remarcabilă a lui Eminescu. Evocând timpul petrecut împreună în această întâlnire, Caragiale mărturiseşte că l-a ascultat fascinat  recitând din versurile proprii sau vorbindu-i înflăcărat despre literatură şi filozofie;constată că tânărul avea o fire contradictorie.Celălalt personaj-Eminescu este prezentat printr-un portret  care are toate datele unui autentic poem în proză. Regăsim aici atât aura nepământeană, cât și detalii ale chipului,plus cuvintele  ale unei atitudinii romantice :adânca melancolie, copilul, durerea, chinul, ori vehicularea unor concepte apartinând aceleiași sfere: interioritatea (la aceste ferestre ale sufletului se vedea că cineva este înăuntrul), predestinarea (un copil predestinat durerii), mistica nefericirii perpetue (scrisul unor chinuri viitoare.

   În concluzie, fragmentul  este un text epic, în care autorul comunică  dorinta de a evoca imaginea marelui sau prieten. Nirvana!..

Bafta!

Alte întrebări interesante