Limba română, întrebare adresată de Briani, 8 ani în urmă

Redactează o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să relatezi o întâmplare în care ai aflat un secret.
Vă rog , urgent !!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NataliaJ
8

Înainte de a alcătui o compunere, este important să avem în vedere câteva noțiuni:

  • Să respectăm structura specifică unei compuneri – incipit, cuprins și încheiere.
  • Să respectăm normele de scriere corectă.
  • Să ținem cont de coerență și originalitate.
  • Să respectăm tema indicată.

Pornind de la aceste noțiuni, poți redacta o compunere care să respecte tema indicată – o întâmplare ce a dus la descoperirea unui secret. Astfel:

Incipitul compunerii – îți recomand să oferi repere spațio-temporale și informații generale, care pregătesc cititorul pentru acțiune. Spre exemplu: Era o zi rece de sâmbătă, pe la mijlocul lunii septembrie. Natura era vizibil afectată de sosirea toamnei – frigul se resimțea din ce în ce mai tare, frunzele părăseau copacii și formau covoare de culori calde pe asfaltul rece și ud de la ploile ce avuseră loc în ultimele zile. Eu, împreună cu mama și tata, mă pregăteam să merg la țară. Mergeam în vizită la bunicii mei, pe care îi vizităm cât mai des posibil, în ciuda distanței.

Cuprinsul compunerii – îți recomand să prezinți acțiunea propriu-zisă. Spre exemplu: Așadar, am pornit la un drum de două ore alături de părinții mei. Tata conducea. Drumul nu a fost cu peripeții, așadar am ajuns cu bine la bunicii mei, care s-au bucurat nespus să mă vadă. Desigur, și eu m-am bucurat să îi văd.

După ce bunica ne-a servit cu mâncare și prăjituri, m-am decis să merg să îmi vizitez prietena. Deși nu ne vedem des, eu și Ana avem o prietenie aparte și ne bucurăm de fiecare dată când avem ocazia să ne vedem. Ea stă pe stradă cu bunicii mei. Merg, așadar, spre casa Anei, când zăresc pe jos un plic. Deși nu este frumos să ne uităm în lucrurile altora, curiozitatea m-a împins să deschid plicul, pentru a afla cui îi aparține și despre ce ar putea fi vorba. Am deschis plicul și, spre uimirea mea, îi era destinat bunicii mele. În plic era o scrisoare foarte ciudată, se menționa despre un secret bine păstrat. Din cauza vremii nefavorabile, dar și din pricina scrisului nu prea citeț, nu se putea distinge prea multă informație. Am mers la Ana, și după ce ne-am salutat și îmbrățișat, i-am spus că am nevoie de ajutorul ei. Speram să înțeleagă ea ceva din scrisoare, însă fără rezultat.

Mergem împreună spre casa bunicii mele. Voiam să aflu despre ce secret e vorba. Ajunse acasă. Mă adresez bunicii spunându-i că vreau să discut ceva doar cu ea. O iau deoparte și îi arăt plicul, întrebând-o despre ce secret este vorba. Bunica s-a speriat puțin, nu înțelegea cum un asemenea plic ar fi putut ajunge pe jos, în stradă. Nici ea nu înțelegea în totalitate textul scris, dar și-a dat seama despre ce este vorba. Văzând că nu are de ales, a decis să-mi împărtășească și mie secretul. Se pare că un lucru neștiut de nimeni este că ea avea o soră. Nu putea împărtăși secretul, la mijloc fiind multe motive pe care eu nu le-am înțeles. Am decis că nu mă privește și i-am promis bunicii să-i păstrez secretul.

Încheierea compunerii – îți recomand să concluzionezi acțiunea și să prezinți cum s-a încheiat ziua. Spre exemplu: În urma celor aflate, eu și bunica ne-am apropiat și mai mult, amândouă știind un secret. Seara s-a apropiat, iar noi am plecat spre casă. A fost o zi tare ciudată.

Despre compunere putem descoperi informații utile și aici: https://brainly.ro/tema/566

Spor la teme!

#SPJ1


Briani: multumesc
nb431093: #mersimulttepupșifut
Alte întrebări interesante