Limba română, întrebare adresată de mirundela, 9 ani în urmă

redacteaza o compunere de minimum 150 de cuvinte in care sa argumentezi apartenenta la specia literara doina populara a textului citat :
"Mandra , mandra , draga mea
Ajunga-te jalea mea ,
Sa te-ajung-un dor si-un drag,
Sa sezi toata ziua-n prag
Cu firut bagat de ac
Si tu sa nu poti impunge
Pan-nu-i suspina si-i plange
Si tu sa-ti aduci aminte ,
Mandra, de-a noastre cuvinte
C-or ramas neispravite
De-om trai , le-om ispravi
Si tu sotie mi-i fi "

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Kiqoneli
54
Doina este o creatie lirica in versuri caracteristica folclorului romanesc in care sunt transmise sentimente profunde de dor,jale, iubire care evidentiaza relatia stransa a omului cu natura.
In opinia mea, textul citat este o doina populara deoarece, are un autor anonim si sunt exprimate sentimente profunde de jale si de dor ale fiintei care mediteaza asupra conditiei sale efemere.
In primul rand, textul dat este o poezie populara, la care au contribuit generatii de autori necunoscuti, transmisa pe cale orala. Ca orice doina, textul se canta, muzicalitatea fiind sporita prin versul scurt, rima imperecheata si limbajul popular : "ajunga-te", "te-ajung-un". Versuripe constituie un dialog intre poetul anonim si fiinta iubita, ce evidentieaza despartirea celor doi.
In al doilea rand, poezia debuteaza cu prezenta eului liric "draga mea", intr-un cadru plin de singuratate si tristete. Cu ajutorul verbelor la modul conjunctiv " sa te-ajung-un", "sa sezi", "sa nu poti" putem observa ca eul liric este increzator ca toate lucrurile pe care si le imagineaza se pot intampla deoarece modul conjuctiv arata o actiune posibila. Inversiunile din text "ajunga-te", "sa te-ajung-un" ne arata caracterul popular al textului.
In concluzie, versurile poeziei citate se constituie intr-o doina in care jalea eului liric provocate de sentimentele de iubite este exprimata cu ajutorul unui monolog adresat ei.
Alte întrebări interesante