Redacteaza o compunere de minimum 150 de cuvinte ,in care sa motivezi aparenta la genul epic a fragmentului de text preluat din :"In casa bunicilor" de Ionel Teodoreanu.In compunera ta , trebuie : sa precizezi patru trasaturi ale genului epic;sa respecti structura specifica tipului de compunere cerut ;sa ai obligatoriu numarul minim de cuvinte precizat. VA ROG DAU 30 DE PUNCTE!!!
Răspunsuri la întrebare
Salut !
❁❁❁❁❁
Genul epic este genul literar în care autorul transmite gândurile, sentimentele, atitudinea în mod indirect, prin intermediul naratorului, acțiunii și al personajelor. Opera literară „ În casa bunicilor ”, scrisă de Ionel Teodoreanu aparține genului epic, și întrunește toate trăsăturile specifice acestuia: conține trei elemente fundamentale: narator, acțiune, personaje, prezintă repere spațio-temporale, prezența personajelor care participă la acțiune și utilizarea diferitelor moduri de expunere.
În primul rând, firul narativ al nuvelei este relatat la persoana a III-a, de către un narator obiectiv. Totuși, acesta are și intervenții subiective, utilizând persoana I, interogații, referiri la cititor.
În al doilea rând, întreaga acțiune a operei literare se țese în jurul personajelor - personaje principle și secundare - mama, tata, bunicii și nepotul. Pe de altă parte, acțiunea - în drumul spre întoarcerea la casa bunicilor, personajul principal trece pe acasă unde frații acestuia sunt bolnavi și nu poate intra. Acțiunea este plasată într-un cadru spațio-temporal de tip relativ: „ Așa începe iarna: într-o dimineață albă, cu copacii moșnegi și alții copii. ” Acțiunile sale sunt redate cu ajutorul modurilor de expunere: narațiunea cu rol în relatarea evenimentelor și dialogul ce conferă dinamism textului epic și constituie o modalitate indirectă de caracterizare a personajelor.
În concluzie, având aceste trăsături, opera literară „ În casa bunicilor ”, scrisă de Ionel Teodoreanu aparține genului epic întrunind toate trăsăturile acestuia: narator obiectiv ( cu scurte intervenții subiective ), personaj central și personaje secundare, prezența narațiunii ca mod de expunere.
Ne amintim ! ✿
I. Definiție: Genul epic este genul literar în care autorul transmite gândurile, sentimentele, atitudinea în mod indirect, prin intermediul naratorului, acțiunii și al personajelor.
II. Trăsăturile genului epic:
- conține trei elemente fundamentale: narator, acțiune și personaje;
- modurile de expunere prezente în textul epic sunt: narațiunea, descrierea, dialogul și monologul;
- personajul este instanța narativă care ia parte la acțiune, având un anumit grad de implicare în aceasta;
- personajele pot fi: principale, secundare, individuale, colective, negative sau pozitive;
- acțiunea operei literare prezintă totalitatea întâmplărilor realizate de personaje și relatarea acestora poate fi structurată pe momentele subiectului: expozițiunea, intriga, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământul;
- perspectiva narativă este de două tipuri: subiectivă și obiectivă;
- naratorul se prezintă în ipostaza naratorului implicat ( subiectiv ) sau neimplicat ( obiectiv );
- sunt prezente reperele spațio-temporale;
III. Speciile literare epice:
- fabula;
- basmul;
- schița;
- nuvela;
- romanul;
- balada;
- povestirea;
- snoava;
- jurnalul;
- memoriile, ș.m.d