Limba română, întrebare adresată de Andre556, 8 ani în urmă

Redacteaza o compunere de minimum 150 de cuvinte,in care sa motivezi aparenta la specie a basmului popular "Zana picata din cer" , valorificand textul dat . In compunerea ta, trebuie: -sa precizezi doua trasaturi ale basmului popular ; -sa prezinti detaliat doua tarsaturi ale basmului popular,valorificand textul dat; -sa respecti structura specifica tipului de compunere cerut; - sa ai obligatoriu minim de cuvinte precizat;

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de StrangePeople
296
   Opera "Zana picata din cer" de x (nu mai stiu autorul) este un basm popular deoarece are toate trasaturile specifice acestuia: aparitia personajelor, care adesea sunt supranaturale, unele reprezentand binele si altele raul. Basmul are caracter educativ, iar tema acestuia este lupta dintre bine si rau. 
   Un prim argument ca fragmentul face parte dintr-un basm este: "A fost odata un imparat" - prin care se anunta intrarea in lumea fictiunii. Astfel, actiunea este plasata intr-un timp si spatiu indepartat, mitic, in "illo tempore", dupa cum afirma Mircea Eliade.
  Un al doilea argument este faptul ca actiunea reala se impleteste cu cea fantastica. Actiunea basmului se refera la un imparat trist, deoarece sotia lui nu avea copii. Asteptandu-se la moarte, imparateasa a ramas "grea" si trebuia sa nasca un prunc. Aceasta doreste ca printul sa se insoare cu o fata care este "numai zana din cer picata". Pruncul este descris intr-un mod fantastic: "cat cresteau altii intr-un an, el crestea intr-o zi". Printul trimise o ostire in cele patru colturi de lume dar toate fetele erau triste. Dupa ce a vazut, a plecat la intamplare in lume. Ajuns la o fantana, a vazut pe ramura unui copac o fata "frumoasa, frumoasa, ca intregul copacul si apa fantaniii se bucurau de maretia ei". Aceasta fata fiind descrisa ca "numai din cer picata", intr-un fel fabulos. Zana fusese blestemata sa ramana in acel loc pana la casatorie. O vrajitoare o ademeni pe fata in fantana, spunandu-i ca este sarmana, iar zana a incalcat porunca. Baba a impins-o in fantana, inecand-o, si a asezat-o pe ramura pe fiica ei, care era frumoasa, dar nu ca zana picata din cer.
   In concluzie, fragmentul citat din opera x de y face parte dintr-un basm, avand trasaturile specifice speciei: prezenta formulelor, actiunea fantastica la care participa personaje care reprezinta fortele binelui si ale raului.

Sper ca te-am ajutat, am avut si eu textul. Scuze daca sunt niste greseli, m-am grabit.

pregatar: buna argumentarea, daca zice profa ca nu e buna o bat.:))
Alte întrebări interesante