Limba română, întrebare adresată de adinatataru2005, 8 ani în urmă

redactează o compunere de minimum 150 de cuvinte în care sa motivezi apartenenta textului la specia literara pastel din textul secerișul de Vasile alecsandri​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de xRares69
7

Răspuns:

Poezia „Secerișul” de Vasile Alecsandri este o operă lirică în versuri, în care este conturat un tablou din natură și din viața satului românesc, datorită procedeelor artistice, verbelor statice și a numeroaselor substantive însoțite de adjective, care sunt folosite de către eul liric pentru a-și exprima gândurile, sentimentele. De asemenea, modul de expunere este descrierea.

Poezia este un pastel, deoarece este descris un tablou din natură prin numeroase figuri de stil, imagini artistice: vizuale, tactile, olfactive și auditive. Poezia are rimă împerecheată și măsura de 15-16 silabe.

În prima strofă, se realizează introducerea în cadrul natural, prin imaginile vizuale și auditive: „Ciocârlia ciripie, fâlfâind din aripioare”, „prepelița cântă-n grâie”, „greierul cântă-n mohor” și cele tactile „el devine arzător”. De asemenea, apartenența la pastel este dată de figurile de stil: metafora- „pe o scară de lumină se coboară de sub soare”, personificările- „Aerul e-n neclintire”, „el devine arzător” și verbele statice „cântă-n grâie”, „cântă-n mohor”.

În a doua strofă, este descris tabloul lanului de grâu, în care își fac apariția secerătorii, fiind conturat de substantivele însoțite de adjective care realizează epitete: „spicuri nalte”, „galben râu”, de comparația- „Toți, privindu-i de departe, par că înoată-n galben râu” și inversiunea- „cel lan”.

A treia strofă ilustrează tabloul secerișului, iar unealta folosită fiind descrisă prin personificarea „crai-nou de moarte” și prin inversiunea „mereu taie” este evidențiată atmosfera de lucru de pe câmp. Imaginile artistice care conturează peisajul sunt cele vizuale: „Prepeliţa îşi ia puii şi se duce”, „lanul scade” și „Iar în urmă, holda mândră, răsturnată prin bucăţi,/ Se ridică-n snopi de aur, se clădeşte-n jumătăţi.”.

În concluzie, datorită procedeelor artistice folosite, a verbelor și relației dintre substantive și adjective, poezia „Secerișul” de Vasile Alecsandri, în care este descris un tablou important din agricultura satului românesc, are apartenență la specia lirică, pastel.


adinatataru2005: multumesc
Alte întrebări interesante