Limba română, întrebare adresată de anna4135, 8 ani în urmă

redactează o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să motiveze apartenența la genul liric a textului Scoica de Ion Pillat urgent dau COROANĂ ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de angiiii1
41

Genul liric cuprinde totalitatea operelor literare scrise in versuri,in care eul creator isi exprima in mod nemijlocit ( adica mod direct) stari sufletesti,atitudini si idei,printr-un limbaj artistic sugestiv,care ia forma descrieri si a monologului.

Opera literara "Scoica" de Ion Pillat apartine genului liric,intrunind particularitatile de continut si de forma specifice acestuia.

O trasatura specifica operelor lirice este exprimare directa a trairilor fiintei poetice. Textul este un monolog liric ce abordeaza tema naturii si prezinta ideea centrala. Sentimentul dominant al poeziei este tristetea. Caracterul subiectiv al operei este evidentiat si prin marcile lexico-gramaticale ale eului liric, verbe de persoana I sg: "de-as putea", "sa tot aud" si pronume personale de persoana I: "mine","-mi","mele".

Ca in orice opera lirica, ideile si sentimentele sunt trasmise printr-un limbaj expresiv,care creeaza imagini artistice sugestive: vizuale: "valul il bate", "copil de veghe", "cu urechea pe scoica" si figuri de stil: epitete: "tara fabuloasa" , "scoica zvarlita", "scoica muta" , " ape nevazute" , "plaja tacuta", comparatii: " cu flori ca pietre scumpe" , "scoica muta ca o soptire inca" ce contureaza mesajul poetic. Continutul de idei si de sentimente al poeziei este in armonie cu forma poeziei,realizata prin elementele de prozodie. Astfel,textul este structurat in 4 strofe, versurile au masura de 13-14 silabe,rima este imbratisata,iar ritmul este iambic (nu sunt sigura,verifica!!). Versificatia confera muzicalitate,contribuind la receptarea mai usoara a mesajului artistic de catre cititor.

Prin urmare,textul-suport apartine genului liric prin exprimarea in mod direct a sentimentelor prin limbajul expresiv si imaginile artistice transmitand intr-un mod sugestiv viziunea subiectiva a poetului asupra temei naturii.

Alte întrebări interesante