Limba română, întrebare adresată de hyperuldestept42, 8 ani în urmă

Redactează o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să motivezi apartenența fragmentului dat la specia doină.


Dragile iubirile
Cântă ca păsările
În toate colțurile
Și prin lunci și prin câmpii
Și prin munții cei pustii.
Iubirile care-s mari
Stau la drumuri ca tâlhari,
Iubirile care-s mici
Se ațin pe la potici,
Trec prin tină, nu se-ntină,
De voinici tineri s-anină,
Dau prin apă, nu se-neacă,
De copile se tot leagă,
Trec prin foc, nu se topesc,
Ci mai tare-ncă hoțesc!

(Vasile Alecsandri, Poezii populare ale românilor)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de JustKidding
4

Vasile Alecsandri, Poezii populare ale românilor

Doina reprezinta o specie literara specific romaneasca ce apartine genului liric, scrisa in versuri, cu caracter oral, anonim, in care eul liric aflat intr-o comuniune puternica cu natura, isi exprima o gama variata de sentimente : de tristete, de dor, de jale, etc.   (definitia)

Opera literara "Poezii populare ale romanilor" de Vasile Alecsandri apartine speciei de doina atat prin trasaturile sale de continut cat si prin forma.

In primul rand, comuniunea om-natura este un motiv omniprezent in lirica populara, poetul recurgand fie la personificari, fie la marcile adresarii directe. In opera lui Vasile Alecsandri, sentimentul de iubire este transformat intr-un suprapersonaj, atotputernic "Dau prin apa, nu se-neaca....Trec prin foc, nu se topesc,..." care patrunde chiar si in cele mai indepartate locuri "Si prin lunci si prin campii/Si prin muntii cei pustii."

Caracterul de doina este confirmat si de puternicele sentimente de dragoste ce se desprin din versurile poeziei. Astfel, in poezia lui Alecsandri, poetul creeaza un univers liric de mare intensitate, in care sentimentul de iubire este intesificat "canta ca pasarile/in toate colturile".

Limbajul popular in care predomina cuvintele si expresiile regionale sau populare, reprezinta o alta marca a caracterului de doina : "voinici", "s-anina", "potici", "tina", "atin"

Doina, fiind o opera lirica, se remarca si prin expresivitatea limbajului, conferita de figuri de stil si imagini artistice: "Stau la drumuri ca talhari"- exprima spontaneitatea sentimentului de iubire, care poate cuprinde pe oricine.   (aici poti sa mai dai exemple din text)

In concluzie, avand caracter anonim si sincretic, muzicalitate aparte a limbajului, opera "Poezii populare ale romanilor" de Vasile Alecsandri este o doina.

Alte întrebări interesante