Limba română, întrebare adresată de andreea6954, 8 ani în urmă

Redactează o compunere de minimum 150 de cuvinte in care sa iti exprimi opinia despre semnificația titlului pastelului "Farmec de noapte de Dimitrie Anghel"
În compunere trebuie :
- sa formulezi o opinie despre semnificația titlului in pastelul citat
- să-ți susții opinia formulată prin două argumente potrivite,valorificand textul dat
- sa respecți structura specifică tipului de compunere cerut
- sa ai obligatoriu numarul de cuvinte precizat
va rog sa ma ajutați , e urgent ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ioanaB2
27

Răspuns:

În pastelul ,,Farmec de noapteˮ de Dimitrie Anghel, asistăm la o comuniune a eului liric cu natura, în care se contopește iubirea eternă cu efemeritatea naturii.  

Titlul pastelului ne prezintă secretul întunericului, ,, dulce noapte alungată dintr-un serai, de vreo cadânăˮ. Farmecul nopții este farmecul naturii, a uimirii,  a trezirii sentimentelor ascunse, eul liric își exprimă totodată și regretul că trece timpul repede și revine la realitate: ,, Mi-i dor, o, noapte fermecată... Parc-au trecut un pas, o șoaptăˮ.

Această comuniune a naturii cu dragostea eului liric este efemer și nu se poate concretiza, iar eul liric dorește să nu strice această legătură, comuniune: ,, Un pas nu îndrăznesc, de teamă să nu rup farmecul uimiriiˮ. Prezența vântului afectează această comuniune, este un moment de declic, de trezire de la visare.

Așadar, titlul pastelului reprezintă acea stare de visare, căci farmecul este trecător, precum noaptea, precum iubirea eului liric.

Explicație:

Alte întrebări interesante