Engleza, întrebare adresată de leocanatalia519, 8 ani în urmă

Redactează o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care sa motivezi apartenenta la specia literara doina populara a textului " Flori alese din poezia populara, ediția îngrijită de Ioan Serb" ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
98

Apartenența textului la specia doină populară.

╔════════♡

Bună!

╚════════♡

╔════════♡

Răspuns:

╚════════♡

  • DEFINIȚIA DOINEI POPULARE

    Doina populară reprezintă o specie a genului liric, în versuri, care aparține unui autor anonim și este o componentă principală din folclorul românesc, fiind transmisă din generație în generație, prin viu grai. Prin intermediul doinei populare, sunt trasnsmise diverse sentimente profunde și specifice poporului român, precum iubirea, tristețea, dorul, jalea, acestea fiind exprimate în mod direct de eul liric creator.  

  • INTRODUCERE

    Opera lirică culeasă de Ioan Șerb și adăugată în volumul “Flori alese din poezia populară” este o doină populară, întrucât prezintă toate particularitățile sale la nivel formal și de conținut.

  • PRIMUL ARGUMENT

    În primul rând,/Pe de o parte, opera lirică dată este o doină populară de jale, având tema literară a trecerii ireversibile a timpului și este marcată de monologul confesiv al eului liric, mod de expunere predominant. Aceasta nu are un autor cunoscut, fiind o operă anonimă, marcată de caracterul anonim specific doinelor populare. Prezența eului liric este semnalată de mărcile lexico-gramaticale ale subiectivității, precum formele verbale la persoana I, singular “m-oi legăna”, “mă clatin” și pronominale “m-“, “mi-“, “-mi". Pentru că nu are un autor cunoscut, viziunea eului liric este marcată de caracterul colectiv, doina având mai mulți autori. De asemenea, subiectivitatea eului liric este marcată și de interogația retorică “-Ce te legini, plopule,/Fără ploaie, fără vânt,/Cu vârful tot la pământ?” și de exclamația retorică “-Da’ cum nu m-oi legăna,/Dacă mi-a trecut vremea/Și-a venit iarna cea grea!”, fiind astfel marcat caracterul confesiv.  

  • AL DOILEA ARGUMENT

    În al doilea rând,/Pe de altă parte, în operă este evidențiată expresivitatea populară, prin intermediul procedeelor artistice, precum figurile de stil și imaginile artistice care conturează și mai profund jalea simțită de eul liric îndurerat. Epitetul “a venit iarna cea grea”, personificările “Și-mi aduce dor și jele” și “Și mă lasă amărât” și repetiția, figură de stil specifică doinelor populare, “făr’ de ploaie, făr’ de vânt” au rolul de a marca legătura strânsă între om și natură. Astfel, în această operă lirică, plopul -element al naturii, devine, prin intermediul personificării, imaginea omului trist, marcat de trecerea timpului. De asemenea, imaginile artistice au rolul de a ilustra cadrul natural pustiit de iarnă, precum imaginea vizuală “Cu vâful tot la pământ” și cele motorii “Vântu-mi bate cam domol”, “De mă clatin la pământ”.  

  • AL TREILEA ARGUMENT

    În al treilea rând,/Totodată, prozodia este specific populară, opera fiind redată la nivel compozițional într-o formă astrofică, cu măsura variabilă de 7-8 silabe, ritm trohaic și rimă împerecheată.  

  • CONCLUZIE

    În concluzie,/Așadar, opera lirică culeasă de Ioan Șerb în volumul “Flori alese din poezia populară” reprezintă o doină populară, datorită subiectivității lirice, intensității sentimentelor de jale și de dor și caracterelor marcante, cel anonim, oral, colectiv și sincretic, care marchează folclorul românesc.  

╔════════♡

Succes!

╚════════♡

Anexe:

GabrielaIMG: multumesc
Farben: Cu plăcere :D!
STEFA2003: multumesc mult
Alte întrebări interesante