Limba română, întrebare adresată de allicristip9v9kq, 8 ani în urmă

Redactează o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motivezi apartenența la specia literară fabulă a textului dat Alecu Donici, Broasca și zeul .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Aaren
119

Răspuns:

                                                      ♡

     Fabula este o specie a genului epic, în versuri sau în proză, scrisă sub forma unei scurte povestiri alegorice în care sunt satirizate moravuri sociale și defecte omenești prin intermediul păsărilor, al animalelor sau al obiectelor înzestrate cu însușiri umane, figura de stil specifică fiind personificarea.

      Textul “ Broasca şi zeul “ de Alecu Donici este o fabulă deoarece prezintă trăsăturile acestei specii literare, la nivel formal și de conținut.  

        În primul rând, textul este organizat în cele două părți specifice unei fabule. Prima surprinde întâlnirea și dialogul dintre zeu şi broască, iar a doua concentrează morala sau învăţătura întâmplării, pusă pe seama intervenţiei zeului, care reacţionează ironic la strigătul de ajutor al broaştei: ,, Sunt unii dintre oameni, carei cu sete vor / Ca bine să le fie pe lume numai lor / Vânând pe orice chipuri măriri, averi și nume / Măcar să piară lumea.“ Subiectul este simplu, constând în surprinderea unui episod dialogat: broasca este nevoită să strige cât de tare pentru a primi apă deoarece locul în care trăiește ea e uscat.  

       În al doilea rând, fiind o operă epică, modul de expunere predominant este narațiunea care are rol în derularea rapidă a evenimentelor care se îmbină cu dialogul care conferă caracter de scenetă si dinamizează acțiunea. Prin personificare, animalelor li se atribuie, astfel, însușiri omenești. Autorul își exprimă atitudinea critică față de defectele înfățișate cu ajutorul moralei, urmărind îndreptarea acestora.  

      Prin urmare, întrucât creionează cu ajutorul personificării o scenă din viața animalelor semnificativă din punct de vedere moral, textul “ Broasca și zeul “ este o fabulă.


davidoiubogdan12: Foarte bine! :D
Alte întrebări interesante