Limba română, întrebare adresată de iustinpuiulet, 8 ani în urmă

Redacteaza o compunere de minimum 150 de cuvinte in care sa ti exprimi opinia despre semnificatia titlului poeziei O ramura intarziata de Octavian Goga
*Cat mai repede va rog d au coroana*

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iuliap02
175

Titlul este un element paratextual, cu rol anticipativ, confirmand orizontul de asteptare al cititorului si sintetizand mesajul textului.

Alcatuit dintr-o figura de stil cu sens conotativ, cred ca titlul analitic ilustreaza sentimentele de tristete ale eului poetic.

In primul rand, titlul este relevat de o gama larga de mijloace artistice care sustin ideea poetica centrala. Astfel, personificarile "infriguratele petale" si "biata floare" contureaza sentimentele eului poetic de melancolie, avand el insusi valoare simbolica.

In al doilea rand, relatia dintre textul poetic si titlu este sustinuta de termenii din campul lexical al titlului ("gradina", "toamnei", "primaverii"). Acesti termeni dau nastere unor imagini artistice care-l ilustreaza ideatic. Imaginea vizuala "intr-o gradina despoiata" ilustreaza efectul toamnei, al trecerii timpului, asupra naturii. Imaginea dinamica "e raza care toamnei mute/ i-a dat fiorul primaverii" semnifica transformarea florei amortite in momentul in care este luminata de luminile soarelui.

In concluzie, titlul "O ramura intarziata" ramane o fereastra deschisa catre semnificatiile textului, ajutand la receptarea operei literare.



andreipătrășcanu23: wow super!
Alte întrebări interesante