Redactează o compunere narativa în care să evidențieze proverbul „Prietenul la nevoie se cunoaște" vei folosi 4 verbe la indicativ, la indicativ trecut, după la viitor și 2 la imperativ. Dau 30 puncte
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Buna !
Personajele acestei piese de teatru sunt: Nae, frizer și subchirurg, Pampon, Didina, soția acestuia, Iordache, angajatul lui Nae, Mița și Mache Razachescu, soțul acesteia, căruia i se mai spunea și Crăcănel.
În această piesă de teatru este vorba despre întâmplările amuzante ale personajelor de mai sus. Totul începe atunci când Iordache stătea singur în magazin, căci Nae lipsea. Atunci veni Mița și întrebă de acesta. Băiatul răspunse că nu este acolo, iar dama se hotărî să îl aștepte. Între timp veni un domn, Pampon, care voia să vorbească, de asemenea, cu proprietarul. O salută pe Mița și începură să vorbească. Pampon povesti că găsise o scrisoare în camera soției sale, o scrisoare de la cineva pe nume Mița către Nae. Ar trebui să spun că, deși dama era căsătorită cu Crăcănel, îl iubea pe Nae. Se întreba cum a ajuns scrisoarea sa acolo. Apoi cei doi și-au dat seama că fuseseră înșelați. Nae se vedea cu Didina, astfel, venind la ea, uitase scrisoarea. Veni și Crăcănel, nu știu din ce motiv, iar Pampon crezu că el este acela care cauzase problemele. Apoi toți amintiți până acum se duseră la un bal, unde Pampon se întâlni cu Crăcănel și au discutat, astfel clarificând totul. Merseră amândoi să îl caute pe Nae, înțelegând că acesta era de vină. Când se întâlniră toți trei veniră și damele și lămuriră această mare nelămurire. Nae îi invită pe toți trei la el acasă, la o masă mare. Acum deveniră buni prieteni.
Explicație:
sper că te-am fost te ajutor succes ❤️❤️❤️❤️
Totul se petrece la București, în vremea unui carnaval (petrecere dată înainte de a începe Postul Paștelui) la sfârșit de secol XIX.
ACTUL I
În salonul de frizerie al lui Nae Girimea, dintr-o mahala a Bucureștilor, Iordache, calfa lui Girimea, ascute un brici. Intră Iancu Pampon și întreabă de dl.Nae.
Iordache îl poftește să ia loc și, în timp ce îl așteaptă pe patron, îi povestește cum a falsificat un spițer (farmacist) biletele de abonament la frizerie.
Povestirea îi dă o idee lui Pampon care iese grăbit pe ușă. În același timp intră Mița Baston.
Femeia întreabă și ea de Nae și hotărăște să îl aștepte. Ea îi spune lui Iordache că Nae o înșeală. Îi scrisese Bibicului (așa îi spunea ea lui Nae Girimea) un bilet la care acesta nu răspunsese nimic. Mița îi anunțase plecarea concubinului său, numit de ea Mangafaua, la Ploiești și îl chemase la ea acasă. Acum era hotărâtă să facă mare scandal.
Tocmai când termină Mița de vorbit intră Catindatul (candidatul) de la percepție. Femeia se retrage repede în odaia alăturată.
Catindatul, legat la fălci cu o basma, îi cere lui Iordache să îi scoată măseaua. Îi povestește acestuia că e candidat la un post la percepție, dar așteaptă cam de mult timp, lucrând de doi ani fără nicio plată.
Iordache îl lasă să termine de vorbit, apoi îi cere să-și dezlege basmaua, ca să-I scoată măseaua. Catindatul nu vrea, spune că i-a trecut. Așa îl învățase un coleg, să meargă să o scoată și durerea de la măsea va trece de frică. Iordache îi spune că astea sunt prostii, ca și cum ai merge prin ploaie fără umbrelă și ai zice că nu plouă și ploaia nu te-ar uda.
În timp ce Iordache vorbește, pe Catindat îl apucă iar durerea de măsea. Iordache vine cu cleștele, Catindatul se uită la el și zice că i-a trecut, plecând în grabă. Mița revine, iar Iordache profită de prezența ei și pleacă să mănânce.
În timp ce Mița este singură în prăvălie, revine Iancu Pampon. Femeia se prezintă drept amică a lui Girimea. Pampon îi spune că îl așteaptă pe acesta ca să afle cine este spițerul cu care îl înșeală amanta lui, Didina. Îi povestește că, întorcându-se târziu acasă, când Didina dormea, a găsit pe jos un bilet de abonament la frizeria lui Nae Girimea și un bilet de amor al unei dame către Bibicul, semnat Mița.