Limba română, întrebare adresată de languini23, 9 ani în urmă

Redacteaza o naratiune de 150-300 de cuvinte, in care sa prezinti o intamplare, reala sau imaginara, petrecuta in timpul unei calatorii cu masina
- Sa relatezi o intamplare, respectand succesiunea logica a evenimentelor
- sa precizezi doua elemente ale contextului spatio-temporali
- sa ai un continut adecvat cerintei
- sa respecti precizarea referitoare la numarul de cuvinte
va rog !!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
330

Narațiune în care să fie prezentată o întâmplare petrecută în timpul unei călătorii cu mașina.

╔════════♥

Bună!  

╚════════♥

╔════════♡

Răspuns:  

╚════════♡

294 de cuvinte

  • INTRODUCERE - realizăm o mică descriere a cadrului natural, specificăm timpul, menționăm personajele care participă la acțiune și primele impresii despre tema aleasă.

    Soarele blând de primăvară îmi încânta sufletul înghețat de atâta iarnă. Tata a programat o excursie. Ne-am început traseul într-o dimineață frumoasă. Drumul era liber. Abia așteptam să văd casele frumoase de pe marginea drumului, câmpiile, dealurile și munții.  

  • CUPRINS - realizăm descrierea momentelor esențiale, în ordine cronoligică, iar în funcție de tipul compunerii, ne axăm pe descriere (compunere descriptivă) sau pe acțiune (compunere narativă).

     Mașina noastră roșie se strecura printre străzi, comune, sate și orașe. Era foarte frumos să străbați țara dintr-un punct în altul. Mergeam liniștiți pe un drum național, când, în spatele nostru venise o mașină care nu respecta distanța față de noi. Era agresiv, aprindea și stingea farurile, ne claxona și se muta dintr-o parte în alta a benzii. În încercarea de a ne depăși era să agațe o altă mașină de pe contrasens. Din fericire, am scăpat imdiat de el, depășindu-ne cu o viteză de rachetă. Tata îmi spunea că acești oameni iresponsabili sunt un mare pericol pentru ceilalți. După câțiva kilometri parcurși, am văzut că o mașină era căzută în șanțul de lângă drum. Era mașina acelui șofer agresiv! Din fericire, victime nu erau și șoferul se simțea bine. Tata s-a asigurat că acesta este în regulă. Era un băiat tânăr. I-a explicat și tata că drumul nu este făcut doar pentru noi, ci trebuie să ținem cont și de ceilalți participanți la trafic. Băiatul a apreciat vorbele tatălui meu și și-a cerut iertare pentru iresponsabilitate. L-am ajutat să ajungă până în satul apropiat, unde își avea casa. M-am bucurat să-l văd pe tata atât de responsabil față de ceilalți din jur și plin de empatie. Ne-am continuat drumul, liniștiți, fără alte evenimente, ajungând într-un final la pensiunea frumoasă din Bușteni!  

  • ÎNCHEIERE -  o părere, o concluzie pe baza evenimentelor petrecute și descrise.

      Ziua aceasta a fost o lecție pentru mine și am învățat că trebuie să îi protejăm pe ceilalți din trafic și să-i ajutăm pe cei aflați în nevoie, chiar dacă au greșit!  

╔════════♡

Explicație:

╚════════♡      

  • Este indicat ca în INTRODUCERE să includem:  

indici de spațiu - "drumul";  

indici de timp - "primăvară", "dimineață".  

  • Este indicat ca în CUPRINS să includem:  

evenimentele importante care se desfășoară:  

- Parcurgerea traseului cu mașina;

- Apariția șoferului agresiv pe drum;

- Depășirea periculoasă;

- Găsirea șoferului agresiv într-o situație rea, periculoasă;

- Rezolvarea problemei cu calm;

- Ajungerea la destinație.

conturarea personajelor:

- naratorul personaj;

- tata;

- șoferul agresiv.

  • Este indicat ca în ÎNCHEIERE să includem:  

o concluzie a evenimentelor:  

- Ajutorul oferit celorlalți în caz de nevoie și respectul pe care șoferii trebuie să îl manifeste unul față de altul în trafic.

  • Fiecare se marchează/evidențiază prin alineat.  

╔════════♥

Succes!

╚════════♥

Alte întrebări interesante