Limba română, întrebare adresată de Zeus12311, 8 ani în urmă

Redactează o naraţiune de 150 – 300 de cuvinte, în care să prezinți o întâmplare petrecută intr-o gradina.
Originala va rog. Dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
70

Compunere narativă.

╔════════♡

   Bună!

╚════════♡

╔════════♡

  Răspuns:

╚════════♡

  • 272 cuvinte

  • INTRODUCERE - realizăm o mică descriere a cadrului natural, specificăm timpul, locul, menționăm personajele care participă la acțiune și primele impresii despre tema aleasă.

    Razele dulci ale soarelui au pătruns cu mult curaj printre ramurile dese ale castanului din grădină. Iarba deasă din curte zâmbea fericită sub mângâierea razelor fierbinți. O fetiță drăgălașă zburda veselă prin curtea bunicilor ei alături de un cățeluș creț și pitic.

  • CUPRINS - realizăm descrierea momentelor esențiale, în ordine cronoligică, iar în funcție de tipul compunerii, ne axăm pe descriere (compunere descriptivă) sau pe acțiune (compunere narativă).

    Grădina bunicilor era plină de flori care mai de care mai minunate. Ce înalți și falnici se prezentau îmbujorații trandafiri, dar nici regina nopții nu se lăsa mai prejos, mai ales noaptea când eclipsa toți trandafirii adormiți. Olguța, nepoțica unor bunici drăgălași dintr-un sat de munte, era o fetiță neastâmpărată și foarte curioasă. S-a așezat sub castanul cel bătrân pe o păturică. A zis că stă un moment cu ochișorii închiși, să se relaxeze. Nu a apucat, pentru că a auzit un glas supărat:

-Domnișoară! Dar se poate? Vă rog să vă mutați în altă parte!

-Cine vorbește cu mine? Zău... am visat!

-Vă contrazic! Sunt eu, furnicuța grădinii! Vă rog să vă dați din drum! Pe aici e drumul meu spre mușuroi!

Fetița a făcut ochii mari cât cepele de primăvară! Era o furnicuță șefă, prima din rândul lung al frunicuțelor care aduceau mâncărică pentru mușuroi. Olguța s-a făcut mică, mică și a stat să privească minunea lumii. Furnicuțele cărau mai mult decât era greutatea lor doar pentru a ajuta mușuroiul! Ăsta da devotament față de familia lor! Furnicuța era fericită pentru că fetița a ascultat și le-a ajutat.

  • ÎNCHEIERE -  o părere, o concluzie pe baza evenimentelor petrecute și descrise.

    În acea perioadă, furnicuța șefă a fost recunoscătoare și a apreciat gestul fetiței de a-i asculta rugămintea. Drept răsplată, aceasta a fost cuminte și nu stricat culturile bunicilor, ci le-a venit în ajutor, scâpându-i de dăunători! Harnice mai sunt frunictuțele!

╔════════♡

   Explicație:

╚════════♡

  •    COMPUNERE NARATIVĂ   -  reprezintă textul scris cu scopul de a prezenta desfășurarea cronologică a unor evenimente relevante pentru un anumit subiect ales de autor.
  • Caracteristici:

  - modul de expunere predominant este narațiunea;

  - accentul se pune pe acțiune, pe întâmplări;

  - evenimentele sunt împărțite pe momentele subiectului (expozițiune, intrigă, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământ);

  - personajele participă la acțiune și o dinamizează;

  - abundența verbelor.

╔════════♡

   Succes!

╚════════♡


terminator80: Un răspuns bun
Bucuresti2005: Cum de ai dialog daca e o compunere narativa ? Nu are nicio logica ce spui ai mai si pus definitia compunerii narative
Farben: Compunerile narative pot avea puțin dialog, dar modul de expunere predominant este NARAȚIUNEA.
Farben: Adică nu dialogul domină textul, ci narațiunea.
Alte întrebări interesante