Redactează o naraţiune de 150 – 300 de cuvinte, în care să prezinți o întâmplare petrecută într-o grădină
Răspunsuri la întrebare
- INTRODUCERE - realizăm o mică descriere a cadrului natural, specificăm timpul, locul, menționăm personajele care participă la acțiune și primele impresii despre tema aleasă.
Vântul mișca ușor frunzele copacilor, iar razele soarelui dansau jucăușe printre ele. Căldura verii abia se simțea sub stejarii bătrâni din Grădina Publică a orașului. Stăteam pe o băncuță și citeam o carte foarte interesantă, despre luptele cavalerilor, despre dreptate și pasiune.
- CUPRINS - realizăm descrierea momentelor esențiale, în ordine cronoligică, iar în funcție de tipul compunerii, ne axăm pe descriere (compunere descriptivă) sau pe acțiune (compunere narativă).
După o lectură lungă sub liniștea copacilor foșnitori, mi-am luat bicicleta și am început să mă plimb veselă prin toată grădina. Erau atât de mulți oameni fericiți și atâția copii jucăuși! Toată lumea avea zâmbetul pe buze, iar parcă durerile și supărările lor au devenit uitate. Dintr-o dată, liniștea mea a fost întreruptă de un zgomot puternic. Lângă tufele de trandafiri, două fetițe s-au ciocnit cu bicicletele. Au început amândouă să se certe amarnic. Nu doream să intervin, dar m-am apropiat de ele și le-am întrebat ce s-a întâmplat. Erau atât de roșii de supărare! Obrăjorii lor erau ca para focului. Le-am ajutat să se ridice și, din fericire, amândouă erau bine, fără julituri. Le-am spus, zâmbind:
- Fetelor, să fiți bucuroase că sunteți bine și că ați scăpat fără nicio julitură! Incidente mici se mai petrec întotdeauna, dar important este să le depășim cu zâmbetul pe buze! Era să vă confund obrăjorii cu roșeața trandafirilor!
Fetele s-au oprit din ceartă și s-au mai înseninat. Au început să râdă, privind trandafirii mari și roșii de lângă ele. Erau bine, bicicletele aveau doar câteva zgârieturi și nu aveau de ce să se certe atât de tare! Și-au dat mâna și s-au împăcat. Am început să vorbesc cu ele și așa au trecut multe ore petrecute împreună în grădina cea frumoasă. Apusul se vedea atât de frumos printre vegetație!
- ÎNCHEIERE - o părere, o concluzie pe baza evenimentelor petrecute și descrise.
Priveliștea admirată împreună în grădină ne-a oferit o stare de liniște, după un moment atât de tensionat. De atunci am rămas prietene și ne-am întâlnit des în grădina cu trandafiri.
(299 de cuvinte)
╔════════♡
Explicație:
╚════════♡
- COMPUNERE NARATIVĂ - reprezintă textul scris cu scopul de a prezenta desfășurarea cronologică a unor evenimente relevante pentru un anumit subiect ales de autor.
Caracteristici:
- modul de expunere predominant este narațiunea;
- accentul se pune pe acțiune, pe întâmplări;
- evenimentele sunt împărțite pe momentele subiectului (expozițiune, intrigă, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământ);
- personajele participă la acțiune și o dinamizează;
- abundența verbelor.
╔════════♡
Succes!
╚════════♡