Limba română, întrebare adresată de diadraguta, 9 ani în urmă

Redacteaza o ompunere in care sa motivezi apartenenta la specia fabula a textului Corbul si vulpea de George Asachi. Dau coroana! Va rog!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Liana55
41
In opinia mea,opera literara ,,Corbul si vulpea'' de Gheorghe Asachi este o fabula-specie a genului epic in versuri sau in proza,ce contine o scurta povestire alegorica,in care sunt satirizate defecte omenesti,cu scopul de a le indrepta.
In primul rand,este o opera epica,ce prezinta o scurta intamplare la care iau parte personaje din lumea animalelor:o vulpe vede un corb care are un cas in cioc.Vulpea,dorindu-si casul,incepe sa il linguseasca pe corb,spunandu-i ca este frumos si are o voce placuta.Corbul,simtindu-se flatat,incepe sa cante,si astfel scapa casul.Principalul mod de expunere este dialogul,acesta imbinandu-se cu naratiunea.Dialogul are un rol important in dinamizarea actiunii,fiind si un mijloc de caracterizare al personajelor.
In al doilea rand,opera prezinta defecte omenesti,puse pe seama animalelelor.Corbul este tipul omului naiv si mandru,iar vulpea reprezinta omul profitor.Prin personificare,animalelor li se atribuie,astfel,insusiri omenesti.Autorul isi exprima atitudinea critica fata de defectele infatisate,prin intermediul moralei implicite,urmarind indreptarea acestora/Astfel,morala atrage atentia asupra tendintei gresite a oamenilor lingusitori de a profita de cei naivi.
In concluzie,pe baza celor mentionate mai sus,putem afirma ca opera ,,Corbul si vulpea'' de Gheorghe Asachi este o fabula.

diadraguta: MULTUMESC MULT!!!!
Alte întrebări interesante