Limba română, întrebare adresată de 200604, 9 ani în urmă

redacteaza un articol despre revista scolii despre dinozauri si disparitia acestora

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
10

╔════════❀  

Bună!  

╚════════❀

╔════════❀  

Răspuns:  

╚════════❀

   În numărul nou al revistei școlii noastre, articolul despre dinozauri este unul dintre cele mai așteptate care, cu siguranță, va atrage atenția tuturor cititorilor noștri.

   În perioada Triasică, în urmă cu 243-233,23 de milioane de ani, au apărut dinozaurii, un grup divers de reptile. Au devenit vertebrate terestre dominante după extincția din Triasic-Jurasic din urmă cu 201 milioane de ani și dominația lor a continuat în Jurasic și Cretacic.

   Mărimea medie a dinozaurilor a variat de-a lungul perioadelor. De exemplu, dinozaurii teropod care reprezentau cea mai mare parte a carnivorelor terestre din Mezozoic și masa lor corporală este cuprinsă între 1-10 tone. Cei mai mari și cei mai grei dinozauri au Sauropodele. Acestă dimensiune mare avea un rol protectiv, apărându-i de prădători și reducântu-le consumului de energie.

    Aceștia au dispărut la un moment dat de pe Pământ, iar această dispariție a fost căuzată de un meteorit de 10 km în diametru care s-a ciocnit de Pământ în urmă cu aproximativ 65 de milioane de ani. Planeta a fost acoperită de un nor de praf, când meteoritul a lovit Pământul, nor care a blocat lumina soarelui și pentru câteva luni a fost întuneric și frig. După ce au dispărut și plantele, au murit dinozaurii ierbicori, iar după aceștia și cei carnivori, lipsa hranei fiind unul dintre motivele dispariției acestora. Se consideră că meteoritul s-a ciocnit de Pământ în apropierea Mexicului, unde există un crater submarin cu diametrul de 200 de km, care se numește Craterul Chicxulub. Nu toate vietățile au dispărut, iar animalele micuțe, precum șerpii, șopârlele, șobolanii și păsările au supraviețuit. Se consideră că urmașii dinozaurilor sunt păsările, fiind prima linie de dinozauri care a supraviețuit marelui impact.

     Subiectul dinozaurilor este unul de interes și în ziua de astăzi, oamenii de știință considerând că mai sunt încă multe de descoperit despre uriașii dispăruți.

╔════════❀  

Succes!  

╚════════❀

Alte întrebări interesante