redacteaza un dialog intre predicatul verbal si predicatul nominal in care fiecare sa isi prezinte atuurile. va rog muuulttt
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Exemple:
Mama ta este frumoasă.
Sportul înseamnă sănătate.
El a ajuns profesor.
Predicatul nominal atribuie subiectului o identitate sau o însușire (îl califică) și arată cine este, ce este sau cum este subiectul. Răspunde la întrebările: cine este?, ce este?, cum este? adresate subiectului.
Verbul copulativ a fi își poate schimba forma sau poate fi înlocuit cu un alt verb copulativ: ce a fost?, ce a devenit?, cum părea?. De asemenea, și pronumele interogativ care intră în alcătuirea întrebării își poate schimba forma în funcție de cazul la care se află numele predicativ: pentru cine este?, al cui este? etc.
Explicație:
Gata
- Eu ar trebui sa fiu mai usor de inteles decat tine, spuse predicatul verbal scuturandu-si cele trei diateze de pe caciulită. Cu mine lucrurile stau mai simplu si nu sunt atat de curios sa stiu ce face subiectul asa cum faci tu
- Nu te inteleg deloc. A fi simplu nu insemana si suficient. Elevii vor sa cunoasca mai multe depre partile de vorbire si, probabil de aceea ma prefera pe mine, zise predicatul nominal mandru.
- Ei, aş! Tu si verbele tale copulative! Si numele predicative şi...şi....
-Şi ce? Asa sunt eu mai interesant. Nu ma deranjeaza sa fiu intrebat despre subiect absolut nimic. Raspund tot timpul la: ce este? cum este? cine este subiectul?
- Dar si eu raspund, isi ia apararea predicatul verbal. Eu zic ce face subiectul. Plus ca ma ajuta suratele diateze. Eu ma exprim prin verb predicativ, locutiune verbala, adverb predicativ, locutiune adverviala, interjectie predicativa
-Stop! ca nu te mai suport sa te lauzi atat. O spui ca si cum eu nu as avea nicio calitate in toata ecuatia, pardon, propozitia asta. Doar ca la mine treaba asta o face numele predicativ. Eu nu prea imi bat capul. In plus, sunt doi frati: numele predicativ simplu si compus. Amandoi sunt de mare ajutor. Ei se exprima prin: substantiv, locutiune substantivala, numeral cu valoare substantivala, adjectiv propriu-zis, verb la infinitiv si supin, adverb, locutiune adverbiala....aaaa...interjectie...ți se pare ca eu nu fac treabă? ca nu am cu ce ma lauda?
- Da, da....noroc de prietenii tai ca altfel..., replica imbufnat predicatul verbal.
- Stii ce? Eu zic sa nu ne mai certam. Fiecare dintre noi are un rol important in gramatica limbii romane. Elevii si profesorii ne iubesc in egala masura. Chiar daca suntem diferiti, impreuna formam marea familie a sintaxei si implicit a gramaticii limbii romane.