Limba română, întrebare adresată de Kareki25, 8 ani în urmă

Redacteaza un eseu de minim 200 de cuvinte in care sa prezinti momentele subiectului ( o scrisoare pierduta)​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreeaamelia7080
3

Răspuns:

Ion Luca Caragiale, se evidențiază în literatura autohtonă drept un spirit critic faţă de societatea vremurilor, Pompiliu Constantinescu observând în lucrările sale "cea mai lucidă inteligenţă satirică românească". Opera “O scrisoare pierdută” a fost reprezentată pe scenă în anul 1884  şi este o comedie, specie a genului dramatic, care stârneşte râsul prin surprinderea unor moravuri, a unor tipuri umane sau a unor situaţii neaşteptate, cu final fericit. Aparţinând realismului clasic, se regăsesc în cadrul său trăsături precum satirizarea unor aspecte sociale, spiritul de observaţie acut, veridicitatea redată de tehnica detaliului semnificativ, echilibrul compoziţional şi tipologiile prezente.

Ca structură, comedia este împărțită în patru acte şi 44 de scene. Înaintea operei se află o listă cu personajele, cărora autorul le atribuie anumite însuşiri.

Acţiunea operei dramatice este structurată pe momentele subiectului, întâmplările prezentate derulându-se concentric în jurul pretextului. Astfel, în primul act, expoziţiunea îi înfăţişează în salonul prefectului Ştefan Tipătescu, pe acesta şi pe poliţistul oraşului, Ghiţă Pristanda, discutând articolul semnat de Nae Caţavencu în ziarul "Răcnetul Carpaţilor", iar ulterior despre spionarea adversarilor politici din seara precedentă, precum şi despre numărarea steagurilor puse de poliţist. Venirea lui Trahanache cu vestea deţinerii unei scrisori de amor de către adversarul lor politic declanşează conflictul dramatic principal, reprezentând totodată intriga, pierderea scrisorii de amor producându-se înaintea începerii comediei.

 Actul al doilea cuprinde desfăşurarea acţiunii ce începe cu numărarea voturilor, cu o zi înaintea alegerilor. Se declanşează conflictul secundar, teama grupului Farfuridi-Brânzovenescu de trădarea prefectului. Este evidenţiată o discrepanţă între atitudinile abordate de cei doi actanţi în povestea scrisorii de amor, Tipatescu cerându-i lui Pristanda arestarea lui Caţavencu şi percheziţia locuinţei, în vreme ce Zoe se foloseşte de capacităţile sale de convingere specifice principiului feminin pentru a-l determina pe Tipătescu să susţină candidatura avocatului din opoziţie, în schimbul returnării scrisorii. Prefectul nu acceptă acest compromis politic, Zoe fiind singura care îi promite sprijinul lui Caţavencu. Totuşi, de la centru este primită o depeşă care solicită alegerea unui alt candidat pentru colegiul al II-lea.

 În actul III, în sala mare a primărie Farfuridi şi Caţavencu îşi susţin discursurile în cadrul întrunirii electorale. Între timp, Trahanache găsește o poliţă falsificată de Caţavencu, pe care intenţionează s-o folosească pentru contraşantaj. Punctul culminant este atins în momentul în care Trahanache anunţă numele candidatului susţinut de comitet, şi anume Agamiţă Dandanache. În sală are loc o încăierare între politicieni, în care Caţavencu pierde pălăria cu scrisoarea, găsită a pentru a doua oară de Cetăţeanul turmentat.

 Actul IV aduce rezolvarea conflictului iniţial deoarece scrisoarea ajunge la Zoe, iar Nae se supune condiţiilor sale. Apare în scenă candidatul susţinut, Agamiţă Dandanache, care îşi relatează istoria, foarte asemănătoare cu cea petrecută în acest context, el găsind la rându-i o scrisoare compromiţătoare pe care o folosise pentru şantaj.

Sper ca te am ajutat .

Alte întrebări interesante