Limba română, întrebare adresată de jajejejej, 8 ani în urmă

Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, in care sa prezinți tema și viziunea despre lume intr-un text poetic apartinand lui Mihai Eminescu.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
25
Tema și viziunea despre lume, Floare albastra de Mihai Eminescu, făcut în clasa a 10a.
Anexe:
Răspuns de melinda15
53
În opinia mea, opera literară Dorința de Mihai Eminescu este o creație lirică de o mare sensibilitate și profunzime artistică, ce susține ideea că omul și natura se pot regăsi intr-o armonie perfectă prin iubire.
În primul rand, discursul liric este organizat pe două planuri, ce constituie și temele predilecte în lirica eminesciană: unul exterior, al naturii și celălalt interior, al iubirii. Titlul, prag simbolic spre lumea operei, sugerează aspirație eului la împlinirea iubirii. Mesajul poetic se conturează încă din primele strofe ale textului. Poezia reconstituie ceremonialul erotic specific eminescian, fiecare tablou reprezentând o etapă:chemarea în mijlocul naturii, în codru, așteptarea, întâlnirea, jocul gesturilor erotice, somnul și visul prin care cuplu intră în armonie cu universul. Imaginarul eminescian cuprinde elemente ale naturii terestre : codrul, florile de Tei, izvorul, prin care indragistitul este transpus între o atmosferă romantică. Cuplul este, astfel, izolat de restul lumii, într-un spațiu ocrotitor.
În al doilea rand, mesajul poetic este susținut la nivel stilistic de procedee artistice. De exemplu, interferenta om-natura este redata de personificarea: codrul bătut de gânduri, ce sugerează o atitudine meditația a acestuia, el devenind tainuitorul povestii de iubire. Altercația : vom visa un vis ferice, creează muzicalitate și simbolizează armonia dintre cei doi îndrăgostiți. Imaginile artistice dominante sunt cele vizuale, care alternează cu cele auditive și olfactive, constituindu-se pe alocuri în sinestezii: Ingana-ne-vor c-un cântec/Singuratece izvoare. Verbele la modul conjunctiv: sa alergi, să-mi cazi, să-ți desprind - conferă dinamism tabloului și accentuează ideea de aspirație. Ca elemente de prizodie, se remarca rima încrucișat, ritmul trohaic și măsură de 7-8 silabe, care susțin tonalitatea textului.
În concluzie, opera literara Dorința de Mihai Eminescu creează, într-o idila cu elemente de pastel, un tablou plin de vraja, sugerând armonia ce se poate stabili între îndrăgostit și natura
Alte întrebări interesante