Limba română, întrebare adresată de Alien94, 8 ani în urmă

Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinți particularități ale unui text narativ studiat,
aparținând lui G. Călinescu.
În elaborarea eseului, vei avea în vedere următoarele repere:
– evidențierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea textului narativ studiat într-o perioadă, într-un
curent cultural/literar sau într-o orientare tematică;
– comentarea a două episoade/secvențe relevante pentru tema textului narativ studiat;
– analiza a două elemente de structură, de compoziție și de limbaj, semnificative pentru textul narativ studiat
(de exemplu: acțiune, conflict, relații temporale și spațiale, incipit, final, tehnici narative, instanțe ale
comunicării narative, perspectivă narativă, registre stilistice, limbaj etc.).

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de soare147
37

Răspuns:

Salut! Uite raspunsul meu, consider ca acest eseu este usor de invatat si ca este pe intelesul tuturor! Sper sa te ajute!

Explicație:

INTRODUCERE:

George Calinescu(1899-1965), a fost un critic si un istoric literar, cea mai cunoscuta lucrare a sa fiind "Istoria literaturii romane , de la origini si pana in prezent".In perioada interbelica,George Calinescu a militat pentru dezvoltarea roamanului realist, considerand ca literatura romana este o literatura relativ tanara, careia i se potriveste mai bine realismul, decat modernismul. El insusi a scris si patru romane, : "Cartea nuntii", "Scrinul Negru", "Bietul Ioanide", cel mai cunoscut fiind "Enigma Otiliei" publicat in anul 1938. Modelele sale au fost scriitorul francez Honore de Balzac si scriitorul realist rus Lev Tolstoi.

CUPRINS

-incadrarea in curentul literar realist-

Romanul "Enigma Otiliei se incadreaza in curentul literar realist prin mai multe trasaturi. O prima trasatura realista este  tipicitatea personajelor si a imprejurimilor. De pilda, Felix Sima este tipul intelectualului, Otilia Marculescu-tanara cocheta/moderna, Costache Giurgiuveanu-avarul , Aglae Tulea-batrana rea, Stanica Ratiu- parvenitul/arivistul, Leonida Pascalopol-mosierul nobil. O a doua trasatura este veridicitatea.Sunt surprinse mentalitati specifice inceputului de secol XX(obsesia imbogatirii prin mostenire sau casatorie, statutul femeii, etc), iar relatiile spatiale si temporale sunt reale (Bucuresti, str Antim Ivirescu)

-tema si viziunea autorului-

Tema romanului de inspiratie balzaciana este imbogatirea prin mostenire sau casatorie. De altfel, chiar Balzac scrisese ca "Zeul la care se inchina toti este banul."

Viziunea autorului este aceea ca societatea se degradeaza sub influenta banului. Tot in descendenta balzaciana se afla si subtemele paternitatii, mostenirii si casatoriei.

O prima secventa ce surprinde imaginea societatii bucurestene este reuninunea familiala din expozitiune. "Intr-o odaie incarcata de fum de tutun se afla in fiecare zi proprietarul, un omulet slab,chel si prost imbracat,si familia surorii sale Aglae Tulea, care asteapta moartea proprietarului Costache Giurgiuveanu, pentru a-i mosteni averea."

O a doua secventa sugestiva pentru tema este cea in care mos Costache Giugiuveanu ii explica lui Felix, modul sau de a gandi :"Sa muncesti, sa strangi.Asta-i toata filozofia"

-analiza a doua elemente de structura-

Titlul romanului,"Enigma Otiliei" contine un cuvant ce sugereaza misterul pe care Otilia il creaza in mintea celor doi barbati care o iubesc, Felix si Pascalopol. Felix nu va intelege de ce fata il paraseste dupa ce i-a dat dovezi de iubire, iar Pascalopol va spune, peste ani ca Otilia:"a fost o fata delicioasa,dar ciudata.Pentru mine e o enigma." Interesant este ca acest titlu a fost dat de editor, din motive comerciale, titlul dat de autor fiind "Parintii Otiliei",pentru ca multe personaje rin roman se erijeaza in protectori ai Otiliei.

Perspectiva narativa este obiectiva sau auctoriala, cu narator omniscient si omniprezent, heterodiegetic, care relateaza la persoana a III-a, nonfocalizat, cu viziune "din spate": "De atunci Felix, n-o mai vazu niciodata pe Otilia."

Relatiile spatiale si temporale apartin realitatii, pentru a intari veridicitatea intamplarilor.Actiunea se petrece in Bucuresti cu o scurta incursiune in Baragan, la mosia lui Pascalopol.Plasarea in timp este fixata in incipit,sfarsitul lui Iulie 1909,dar epilogul se refera la perioada de la incheierea Primului Razboi Mondial,adica dupa 10 ani de la inceperea actiunii.

INCHEIERE:

Enigma Otiliei" este in acelasi timp, un roman traditional si modern. Este traditional prin maniera realista de factura balzaciana, dar este si modern prin tema citadina, prin tehnica poliedrica de construire a Otiliei si prin interesul fata de cazurile patologice(Simion si Titi Tulea)

Alte întrebări interesante