Limba română, întrebare adresată de mikyy185, 8 ani în urmă

Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte , in care sa prezinți construcția unui personaj dintr-un basm cult studiat la clasa (clasa a XI a) urgent plssss

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de banicageo2003
7

Răspuns:

Personajele din basmul cult "Povestea lui Harap Alb" de Ion Creanga. Sunt purtătoare ale unor valori simbolice precum binele și raul in diversele lor ipostaze.

Eroul este sprijinit de numeroase ajutoare (calul, Sfânta Duminică, cei 5 tovarăși) si se confrunta cu personajul antagonist (răul, Spanul) care in basm are totuși un rol benefic deoarece ajuta la maturizarea personajului.

Personajul principal parcurge un drum al inițierii, la finalul caruia se maturizează si isi începe adevarata viata.

Statutul initial al acestuia este de inocent, naivitatea fiind justificata prin tinerețea sa si prin lipsa de experienta. Desi are numeroase calitati umane acestea sunt descoperite pe parcurs prin intermediul probelor la care este supus.

Ceea ce ii lipsește mezinului si ni se poate obține decat prin experienta este cunoașterea oamenilor, capacitatea de a vedea dincolo de aparentele acestora, in înfățișarea vorbelor celorlalți.

Pentru a deveni împărat el trebuie sa treacă mai multe probe si sa dovedească o serie de calități dintre care cea mai importanta este distingerea adevărului dincolo de aparente.

Spanul si coborarea in fântână cand feciorul de crai devine rob, punctul cel mai jos in care l.a adus lipsa de experienta. In acest drum de inițiere, eroul are nevoie de mulți pedagogi care sa il ajute sa capete experiența de viata necesara.

Harap Alb este totusi un erou atipic de basm deoarece este lipsit de insusiri supranaturale si de atitudine razboinoca, trăsăturile sale singurul ajutor in confruntarea cu răul pentru că datorită lor intervin ajutoarele cu puteri

supranaturale.

Alte întrebări interesante