Limba română, întrebare adresată de dariuscostache7160, 8 ani în urmă

Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinți particularități de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Mihail Sadoveanu.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
3

Atunci când redactăm un eseu în care prezentăm particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Mihail Sadoveanu este important să realizăm un plan astfel:

1. Identificăm un text narativ studiat care aparține lui Mihail Sadoveanu

  • Baltagul - roman
  • Hanul Ancuței – culegere de povestiri

2. Alegem un personaj: Vitoria Lipan, Nechifor Lipan, Gheorghiță Lipan, personaje din povestiri etc.;  

3. Începem redactarea eseului prin realizarea unei scurte introduceri în care vom oferi câteva informații despre personajul ales, despre autorul Mihail Sadoveanu și activitatea literară a acestuia etc.

4. În cadrul cuprinsului vom avea în vedere să:

  • realizăm o prezentare a statutului moral, social și psihologic al personajului;
  • relevăm trăsăturile principale de caracter ale personajului pe care le ilustrăm prin episoade/secvențe narative/situații semnificative sau citate comentate;
  • analizăm cel puțin două elemente de compoziție și/sau limbaj semnificative pentru construcția personajului: acțiune, conflict, perspectiva narativă, limbaj etc.

5. În încheiere formulăm o concluzie cu privire la particularitățile de construcție ale personajului ales.

Ne amintim:

Personalitatea lui Sadoveanu a marcat literatura română mai mult de jumătate de secol. Lansarea în 1904 cu patru volume Povestiri, Șoimii, Dureri înăbușite și Crâșma lui moș Precu, anticipează dimensiunile vastei sale opere care numără numeroase capodopere precum Baltagul, Hanul Ancuței, Creanga de aur și Nicoară potcoavă.

Baltagul, apărut în 1930 este un roman polimorf (care poate lua mai multe forme, fără a-și schimba esența), realist și simbolic în același timp. Discursul epic este linear, axat în special pe tema călătoriei explorative care are ca scop cunoașterea, căutarea, adevărul, justiția, inițierea, confruntarea, datoria.

Iubirea și admirația pentru țăranul român apar în romanul Baltagul, un roman care propune un model uman de neuitat, întruchipat prin Vitoria Lipan, o figură reprezentativă pentru oamenii de la munte, păstrători ai unei vieți arhaice.

Faptele din Baltagul se petrec spre sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX, înfățișând o societate patriarhală, arhaică, care trăiește schimbările aduse de pătrunderea unei noi civilizații moderne.

Acțiunea romanului are ca punct de plecare balada populară Miorița iar subiectul este simplu. Cu excepția oii năzdrăvane, sunt păstrate toate elementele baladei: cei trei ciobani, omorârea celui mai înstărit, însușirea oilor, câinele, iar în locul măicuței bătrâne, apare nevasta ciobanului, femeie energică și curajoasă.

Caracterul realist al romanului este conferit de elemente precum: reconstituirea monografică a lumii pastorale sau prezența perspectivei narative heterodiegetice (narator omniscient care nu este parte a poveștii și care relatează povestea la persoana a III-a).

Personajul Vitoria Lipan se încadrează în tipologia femeii justițiare și hotărâte care reușește să-și ducă la bun sfârșit menirea. Ea este o sinteză de spiritualitate străveche românească, care respectă neabătut datina moștenită din strămoși, manifestată în viața cotidiană, cu automatismele ei, sau la evenimente cruciale. Toate acțiunile ei poartă pecetea ceremonialului și au un caracter solemn, sacru. Vitoria Lipan posedă și atributele eroului homeric: mișcarea sufletească urmărește ritmul naturii și se conformează unor forțe care o transcend. În descoperirea adevărului dovedește inteligență, luciditate, tenacitate forță de stăpânire și devotament în îndeplinirea tradiției.

Cuvintele-cheie în jurul cărora se concentrează discursul narariv al romanului au valoare simbolică, definind eroina: rânduială, semn, întuneric, lumină.

Pentru Gheorghiță Lipan, căutarea tatălui este un moment care îi aduce maturitatea. Trecerea de la starea de inocență la experiență se face greu și personajul își descoperă propira natură după un exercițiu îndelungat, coodronat cu tenacitate de mama sa.

În caracterizarea lui Nechifor Lipan este utilizat procedeul măștilor, în acest sens punându-se accent pe descrierea aspectului exterior, a îmbrăcăminții, dar și pe stilul vorbirii. Fiind un personaj absent, el revine la viață prin restituire, prin acte de sinteză înfăptuite de cei care l-au cunoscut.

Mai multe informații despre personajul Vitoria Lipan din romanul Baltagul de Mihail Sadoveanu aici: https://brainly.ro/tema/2320443

Succes și spor la lecții!

#BAC2022

Alte întrebări interesante