Limba română, întrebare adresată de trifantimoteyy, 8 ani în urmă

Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinţi particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Mihail Sadoveanu.
În elaborarea eseului, vei avea în vedere următoarele repere:

- evidenţierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea textului narativ studiat într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică;

- comentarea a două episoade/secvențe relevante pentru tema textului narativ studiat; -


- analiza a două elemente de structură, de compoziţie şi de limbaj, semnificative pentru textul narativ studiat (de exemplu: acțiune, conflict, relații temporale și spațiale, incipit, final, tehnici narative, instanțe ale comunicării narative, perspectivă narativă, registre stilistice, limbaj etc.).



Intrebare:
1. Daca la prima liniuta scriu ca este un roman si dau definitia lui se puncteaza?

2. Daca la a doua liniuta ce imi cere ANALIAZA A DIAUA ELEMENTE DE STRUCTURA scriu despre tema si titlu e valid? Sau trebuie sa sciu exact despre ce imi spun ei in enumeratie?

Multumesc Mult!!!
Cine raspunde ma ajuta enorm!!!​


oberinde: Buna.Nu stiu exact ce opere de Sadoveanu studiati voi.Ma gandesc ca Baltagul.Aceasta ar fi o opera numai buna de comentat pentru cerinta data.Probabil ca mai studiati si Hanul Ancutei,dar te-ai complica mai mult.Fratii Jderi si Zodia Cancerului cred ca s-au scos de mult din programa.Tema si titlul operei sunt si ele elemente de structura ale operei,daca sunt comentate corect cele doua,nu vad de ce nu s-ar puncta.
oberinde: La prima cerinta este bine daca dai definitia romanului si prin doua caracteristici ale acestuia demonstrezi ca opera aleasa de tine apartine acestui gen literar.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
7

Un eseu în care prezentăm particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Mihail Sadoveanu ar putea avea această structură dacă alegem romanul Baltagul:

A. INTRODUCERE – scriem câteva propoziții despre opera literară, epoca literară, specia literară etc.

Mihail Sadoveanu a fost un scriitor interbelic, care a lăsat posterității o vastă operă, cu o tematică impresionantă. Copilăria sau istoria sunt două dintre marile sale pasiuni, însă autorul se oprește, cu precădere asupra vieții satului românesc, ca reflex al sămănătorismului și poporanismului epocii, fiind unul dintre scriitorii, alături de Slavici și Creangă, care a îmbogățit substanțial tradiția prozei inspirate din viața rurală românească.

B. CUPRINS – punctăm reperele solicitate în cerință

1) încadrăm romanul într-o perioadă, curent literar, orientare tematică etc.

Baltagul este un roman polimorf, realist și simbolic care a apărut în anul 1930. Discursul epic este linear, axat în special pe tema călătoriei explorative, care are ca scop cunoașterea, căutarea, inițierea, confruntarea, datoria, adevărul, justiția. Este un roman al lumii arhaice, a păstorilor care luptă pentru a-și apăra normele etice și care se confruntă cu o nouă ordine socială.

2) evidențiem minimum două trăsături care fac posibilă încadrarea romanului studiat într-o perioadă, curent literar, orientare tematică etc și comentăm minimum două secvențe/episoade relevante.

Sadoveanu prezintă o lume în care ritmul existenței păstorești este dirijat de fenomenul transhumanței și dovedește o extraordinară cunoaștere a pământului și a oamenilor, fiind un observator al legilor care guvernează această lume.

Evenimentele fundamentale din viața omului și ceremonialurile lor sunt prezente și descrise în roman: ajunsă la Borca, Vitoria participă la o cumetrie, iar la Cruci la o nuntă, în care spectacolul tradițional este plin de strălucire.

3) analizăm minimum două elemente semnificative pentru textul studiat:

- elemente de structură

Dar Baltagul, rămâne, romanul unui suflet de munteancă. Vitoria Lipan, trăiește viața grea a oamenilor din zona montană a Măgurii-Tarcăului, trăiește viața aspră a oamenilor de la munte. În timp ce bărbații își câștigau pâinea cu toporul, cața sau din oierit, femeile „trăgeau lâna în fușalăi”.

Scriitorul dezvăluie neliniștea eroinei datorată întârzierii lui Nechifor. Așteptarea se transformă în bănuială, bănuiala în neliniște, neliniștea în presimțire și de aici decurg acțiunile ei.

Personajul întruchipat de Vitoria este un model de spiritualitate arhaică, pur românească, care respectă cu sfințenie datina moștenită din vremuri ancestrale și care se manifestă în viața de zi cu zi, cu automatismele ei sau în cadrul evenimentelor foarte importante din viața oamenilor. Acțiunile ei poartă pecetea ceremonialului și au un caracter solemn, religios. Cuvintele-cheie în jurul cărora se concentrează discursul narativ al romanului au valoare simbolică, însă Vitoria posedă și atributele eroului homeric. Mișcarea ei sufletească urmărește ritmul naturii și se călăuzește după semne existente în natură și pe chipurile oamenilor. Călătoria și descifrarea sunt subordonate unui scop justițiar, deoarece a fost încălcată legea nescrisă a comunității.

Pentru Gheorghiță, căutarea tatălui este un moment formativ, care îl maturizează. Pentru a deveni bărbat este nevoit să parcurgă, împreună cu mama sa, drumul labirintic al morții, iar maturizarea sa se împlinește în momentul mânuirii baltagului împotriva ucigașului tatălui său.

- final

Deznodământul ilustrează reacțiile etice primordiale ale sufletului țărănesc patriarhal românesc. Vitoria își înmormântează soțul după datină. Restabilirea justiției se împlinește cu o măreție rituală. După împlinirea datoriei către cel ucis, totul reintră în tiparul obișnuit al vieții țărănești.

C. CONCLUZIE – rezumăm tot ce am prezentat în cuprins (nu introducem informații noi)

În concluzie, prin romanul Baltagul, Mihail Sadoveanu a dat literaturii române o creație epică unică, realistă, în care realizează o monografie strălucită a satului românesc de munte de tip arhaic, surprinzând cu mult talent, până în cele mai mici detalii, trăsăturile care definesc această colectivitate, oamenii de la munte, fără lirism sau sentimentalism.

Ne amintim:

Este foarte important să redactăm corect eseul și să respectăm structura: introducere-cuprins-încheiere.

Eseul nu se redactează cu liniuțe, deoarece acesta este o lucrare coerentă, o încercare de a comunica informații, opinii sentimente cu privire la o temă dată.

Putem alege să analizăm oricare două elemente semnificative pentru textul studiat, inclusiv tema sau titlul acestuia.

Mai multe informații despre Baltagul de Mihail Sadoveanu aici: https://brainly.ro/tema/9805278

Succes și spor la teme!

#SPJ1

Alte întrebări interesante