Limba română, întrebare adresată de xRaduQx, 8 ani în urmă

Redacteaza un eseu de minimum 400 de vucinte, in care sa prezinti particularitatile poeziei "Dorinta" de Mihai Eminescu.
In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele aspecte:
-evidentierea a doua trasaturi care fac posibila incadrarea textului poetic ales intr-o tipologie, intr-un curent cultural/literar sau intr-o orientare tematica;
-prezentarea modului in care tema se reflecta in textul poetic ales prin comentarea a doua imagini sau idei poetice;
-analiza, la alegere, a doua elemente de compozitie si de limbaj, semnificative pentru textul poetic studiat, din seria: titlu, incipit, relatii de opozitie si de simetrie, motiv poetic, laitmotiv, simbol central, idee poetica, sugestie si ambiguitate, imaginar poetic, figuri semantice (tropi), elemente de prozodie, poezie epica, poezie lirica, instantele comunicarii in textul poetic.

Va rog, e exact dupa modelul de la BAC. Imi trebuie eseu pentru poezia "Dorinta" si nu am model pentru genul liric! Nu vreau sa scriu despre "Luceafarul" si nici "Floare albastra". Chiar nu stiu cum sa comentez la genul liric si am nevoie de un model pe masura...
SUBLINIEZ, POATE FI CAT MAI SIMPLIST, DAR SA SE POATA INTELEGE (pana si de un elev la REAL). Ma intereseaza cu precadere la cele DOUA SECVENTE si la cele DOUA ELEMENTE de structura. As prefera sa puneti mai multe elemente de structura, ca sa pot sa inteleg care si cum.
NU STIU CUM SA FAC ESEUL PENTRU LIRIC, VA ROG, AJUTOR!! E pe bune, dau 98 de puncte pentru eseul acesta, dar chiar va rog, imi trebuie ajutor urgent... Multumesc celor care ma vor ajuta!!!


xRaduQx: 6. O concluzie frumoasa despre opera, de ce e memorabila si cum, eventual si un citat al unui critic, daca e cazul;
as avea sanse sa pot sa iau punctaj bunicel pe eseu sau nu? Imi poti explica, te rog frumos, la intrebarile de la 4. si 5.? Ma simt oribil ca nu stiu ce am de facut in eseu, dar ma simt si mai oribil sa stiu materia, dar sa nu stiu sa o expun...
xRaduQx: Aparent, am facut 400 de cuvinte, numai din intrebarile astea xD
0000000: Vezi ca te complici rau. In primul rand, cerinta iti cere la gen liric particularitatile unui text poetic. 2 trasaturi care il incadreaza intr-un curent literar (romantismul, si ai ca argumente tema iubirii imbinata cu tema naturii, motivele alea de care ti-am zis, la romantism mai ai si conditia omului de geniu, Witzul romantic(atitudine de ironie), iubirea neimplinita, motivul visului etc, care nu sunt valabile aici neaparat).
0000000: Apoi comentarea a 2 imagini/idei poetice. Comentezi secventele unei poezii, si aici incadrezi si imaginile artistice si figurile de stil.
0000000: Apoi ai analiza a doua elemente de compozitie si limbaj. Ca element de compozitie iei titlul, incipitul, poate exista relatie de simetrie intre incipit si final, ca la epic; la limbaj iei elementele de prozodie, ritmul si rima. Ai tehnica ingambamentului la modernisti si neomodernisti (Blaga, Nichita), adica scrierea cu litera mica la inceput de vers.
0000000: Apoi o concluzie, scrii ca vai ce opera frumoasa si importanta pentru literatura noastra este. Pl, stii tu.
0000000: Da-mi mesaj daca vrei, o sa incerc sa te lamuresc de mai multe daca pot. :)))
xRaduQx: Sigur, multumesc pentru ajutor
0000000: Yw. Bafta la bac! ;)
xRaduQx: Of, dar nu pot sa iti dau pm... ma tot redirectioneaza si imi spune sa raspund la minim 5 intrebari, iar eu doar am intrebat :(

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de zrinidani
16

Poezia asta am făcut-o la clasă :)))

Anexe:

xRaduQx: Se pare ca trebuie sa imi fac de cap la poezia asta daca vreau sa ating acele 400 de cuvinte (eu am scos vreo 2 pagini jumatate, 30 de randuri pagina, aproximativ 7-8 cuvinte pe rand)... Acum, sa tin minte informatia asta este cel mai important. Multumesc totusi pentru informatie. Am vrut sa ma asigur ca nu am ratat nimic.
zrinidani: Cu plăcere! Nu te mai stresa cu numărul cuvintelor ;) numai să ai ceea ce trebuie. Baftă la examen! :)
Alte întrebări interesante