Limba română, întrebare adresată de andreigalinschi6, 8 ani în urmă

Redactează un eseu structurat cu tema: Magia izvorăște din cuvinte, în limita a 1- 1,5 pag., pornind de la afirmația lui Grigore Vieru: Poezia este locul de taină unde se întâlnesc cuvintele care iau niște hotărâri mari și importante pe care nu le pot lua celelalte arte, făcând trimitere la două texte poetice din literatura română, care se încadrează în curente literare diferite. În elaborarea eseului, vei avea în vedere următoarele repere: a) explicarea propriei înțelegeri a relației magie – cuvinte b) motivarea alegerii a două texte poetice din literatura română, care se încadrează în curente literare diferite, potrivite temei c) interpretarea mărcilor stilistice specifice curentelor literare în care se încadrează textele alese (teme, motive, stări, figuri de stil etc.) d) ilustrarea aspectelor comentate prin exemple convingătoare e) exprimarea unei opinii cu referire la afirmația lui Grigore Vieru în raport cu tema eseului și mesajul textelor poetice analizate​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaP
8

ESEUL STRUCTURAT reprezintă un text care tratează o anumită temă, pornind de la o cerință dată, în cazul tău: Magia izvorăște din cuvinte.

Evaluarea unui eseu structurat se face după următoarele criterii:

  • tratarea tuturor ideilor menționate în formularea cerințelor;
  • prezentarea logică, însoțită de argumente/exemple convingătoare;
  • organizarea ideilor în scris (text cu structură clară, coerentă, echilibru între introducere, cuprins și încheiere etc);

Eseul tău trebuie să pornească de la afirmația lui Grigore Vieru: Poezia este locul de taină unde se întâlnescu cuvintele care iau niște hotărâri mari și importante pe care nu le pot lua celelalte arte.

Așadar, eseul tău ar putea arăta în felul următor:

    Consider că magia este o cale prin care fiecare individ poate să își exprime ideea într-un mod cât mai îndrăznesț și mai explozibil. Magia prin cuvinte este un mod prin care literele pot juca un rol extrem de important. Pentru a reda anumite idei, dorințe, perspective, cuvintele se pot transforma în trăiri intense. Asta e ceea ce face magia. Are puterea să transforme cuvintele în adevărate povești de viață. Cuvintele transmit emoții și prin ele oamenii pot să fie mai fericiți și mai împliniți.

...

Afirmația lui Grigore Vieru că „poezia este locul de taină unde se întâlnesc cuvintele care iau niște hotărâri mari și importante pe care nu le pot lua celelate arte” se referă la faptul că prin cuvintele profunde și adânci se pot lua decizii și se pot contura gânduri pe care nimeni nu le poate înlocui. Poezia este un teren prin care cuvântul își are casă. Cuvântul devine magie prin felul lui de a se manifesta și prin puterea cu care el poate să schimbe și să apropie inimi.

...

Pentru celelalte cerințe încearcă să identici textele poetice pe care le-ai studiat la școală și care se potrivesc acestei teme.

Alte întrebări interesante