Biologie, întrebare adresată de catanatudor, 8 ani în urmă

redacteaza un material in 15 randuri despre consumul de alcool im randul tinerilor. pls repedeee!!plssss​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de silviu06rad
1

Răspuns:

În timp ce consumul mediu de alcool în UE a scăzut, ponderea adolescenţilor şi adulţilor tineri afectaţi de efectele consumului nociv de alcool a crescut în ultima decadă în numeroase state UE. Populaţia europeană tânără reprezintă în mod particular o populaţie la risc, cu o mortalitate de peste 10% în rândul femeilor şi aproximativ 25% în rândul bărbaţilor în vârstă de 15-29 ani, ca urmare a modelelor de consum nociv de alcool.

Conform ESPAD 2011, în toate ţările europene, cu excepţia Islandei, peste 70% din adolescenţii în vârstă de 15-16 ani au consumat alcool cel puţin o dată în viaţă. În peste 50% din cazuri, preferinţele băieţilor se îndreaptă spre bere, iar ale fetelor spre băuturile spirtoase. Evaluarea frecvenţei consumului de alcool indică 79% din adolescenţi ca fiind consumatori de alcool în ultimele 12 luni şi 37% în ultimele 30 zile.

Aproximativ 60% din adolescenţi au început să consume alcool înaintea vârstei de 13 ani, iar 12% din aceştia au experimentat primul episod de ebrietate la această vârstă. Identificarea vârstei de debut a consumului de alcool este esenţială în planificarea strategiilor de intervenţie, în condiţiile în care debutul consumului de alcool înaintea vârstei de 15 ani este asociat cu un risc de 4 ori mai mare de a dezvolta dependenţă la alcool de la o vârstă tânără, iar consumul de alcool înaintea vârstei de 13 ani induce un risc de 7 ori mai mare de a adopta un model de consum excesiv de alcool faţă de adolescenţii care încep să consume alcool după vârsta de 17 ani.

Modelul de consum excesiv este experimentat constant de 39% din tineri, fiind mai frecvent în ţările nordice, Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Monaco, Belgia, Estonia şi Rusia. Amplificarea modelului de consum excesiv de alcool a fost semnificativă în rândul fetelor, cu o creştere a prevalenţei de la 35 % în anul 2003, la 38% în 2011. Se poate concluziona că adolescenţii consumă alcool mai rar decât adulţii, dar în cantităţi mai mari. În rândul băieţilor, ponderea episoadelor de consum excesiv înregistrează o uşoară scădere în 2011 (43%) faţă de 2007 (45%). Consumul de alcool la petreceri este adesea însoţit de utilizarea de droguri recreaţionale, sporind riscurile consecineţlor negative. În acest context, perspectivele politice trebuie să reflecte faptul că utilizarea combinată de droguri cu alcool a devenit o componentă cheie a problemelor legate de policonsumul de droguri cu care se confruntă societatea actuală.

Aproximativ 64% din adolescenţii şi tinerii sub 25 ani au declarat preferinţa pentru alcool ca mijloc de distracţie, cu consecinţe pozitive, iar 48% au afirmat că alcoolul îi ajută să uite de probleme. Doar 42% au admis că alcoolul poate avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii. Posibilitatea ca alcoolul să fie cauza unor comportamente pe care „să le regrete mai târziu” sau al unei “stări proaste” este admisă de numai 35% din repondenţi, iar „problemele cu poliţia” şi “a nu fi în stare să-şi controleze consumul de alcool” sunt indicate de 19% din repondenți.

Consumul de alcool în rândul părinților și defectele de parentaj ale părinților consumatori de alcool (la nivel clinic și subclinic) sunt factori determinanți ai comportamentului față de alcool al adolescentului.

Explicație:

Scrii cat vrei

Alte întrebări interesante