Limba română, întrebare adresată de 890andreisimada, 8 ani în urmă

Redacteaza un text de 150-300 de cuvinte, in care sa argumentezi daca parintii ar trebui sau nu ar trebui sa se implice in alegerea carierei copilului lor.
Cat de repede se poate!


890andreisimada: Maxim 16-17 randuri

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bompres
8
              Un vechi proverb romanesc spune ca ''meseria este bratara de aur''. Fiecare tip de munca este importanta in felul ei . Putem spune ca fiecare tip de munca trebuie respectata ca atare . Fiecare meserie are importanta ei in societate. Aproape fiecare tanar se orienteaza catre alegerea unei meserii . Unele meserii au amprenta intelectuala , in sensul ca pot fi practicate in urma absolvirii unei scoli cu caracter superior, avand ca exemplu: medic, avocat,inginer,preot,judecator,ofiter militar,etc.Alte meserii pot fi practicate prin nivel de studii medii sau cunoasterea unei meserii, cum ar fi: cofetar,zidar,tamplar,vanzator,etc.
             De obicei ,copiii au tendinta de a comunica parintilor meseria aleasa.Unii parinti sunt bucurosi si incurajeaza copiii in meseria aleasa.
             Sunt si parinti care NU sunt de acord cu deciziie copiilor lor si se opun hotarat acestor dorinte.
             Parintii au datoria de a-i sfatui pe copii in deciziile lor. In alegerea unei meserii , parintele trebuie sa ii prezinte avantajele si dezavantajele meseriei respective.
             Fiecare meserie are avantaje si dezavantaje. Avantajele posibile pot fi: marimea salariului, stiind ca unele munci sunt mai bine platite decat altele , in functie de complexitatea lor. Un alt avantaj este respectul in societate , cum ar fi de exemplu un doctor. Un alt avantaj ar fi posibilitatea de cariera , prin ocuparea unui post de conducere .Dezavantajele in munca pot fi:salariul mic,efortul prea mare , riscul de viata, sau abundenta meseriasilor in ramura respectiva.
              Sunt unii parinti care nu numai ca se opun alegerii copiilor, ba mai mult , ii forteaza sa aleaga meserii care le hotarasc parintii. Gresit!
              In concluzie, parintii au obligatia sa ii sfatuiasca pe copii in alegerea lor,dar este total gresit sa ii influenteze negativ,sa se opuna sau sa ii orienteze fortat catre alte meserii.Trebuie sa se inteleaga faptul ca pe langa salariu , o meserie poate fi manata de pasiune,dorinta de cariera sau celebritate.


Alte întrebări interesante