Limba română, întrebare adresată de alexturbo09, 8 ani în urmă

Redacteaza un text de 150-300 de cuvinte in care sa-ti argumentezi opinia despre dorinta nemasurata de castig

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ulicivoichita7
3

Explicație:

După părerea mea, dorinţa de a câştiga mult vine însoţită de o multitudine de riscuri.

      În general, oamenii care nu se mulţumesc cu ceea ce au şi doresc să obţină şi mai mult, indiferent de ceea ce sacrifică pentru a-şi atinge scopul, ajung să piardă şi puţinul pe care îl au.

      Un exemplu de personaj care vrea să câştige prea mult şi din această cauză pierde totul este Ion, protagonistul romanului cu acelaşi nume al lui Liviu Rebreanu. Acesta nu se mulţumeşte cu pământurile obţinute de la socrul său, Vasile Baciu, şi încearcă să fie alături de femeia iubită, Florica. Aceasta însă se căsătorise cu rivalul lui Ion, George Bulbuc, care îl surprinde pe Ion când vine într-o noapte la Florica şi îl ucide cu sapa.

      Prin urmare, cel care vrea să câştige prea mult riscă să piardă totul, ajungând să fie consumat de această dorinţă.

Concluzia este că nu trebuie să fii atât de protectoare cu banii încât să îți uiți și prietenii.


ulicivoichita7: In primul rand, prima etapa a dezumanizarii este trecerea de la statutul de cizmar onest la carciumarul influentat de ideea imbogatirii, parvenit si astfel devine hangiu. Dupa ce apare Lica Samadaul, Ghita devine tot mai influentat de acesta, ajungand sa-si schimbe caracterul de la un om cinstit si onest la hot si materialist.
ulicivoichita7: In al doilea rand, Ghita se indeparteaza treptat de familie si mai ales de sotie, iar la un moment dat isi doreste sa-I lipseasca toate astea pentru a se dedica total afacerii, fiind influentat pe la spate de Lica. El, treptat, devine complicele lui la diverse lucruri necurate: jefuirea arendasului, uciderea unei femei si a unui copil.
ulicivoichita7: In al treilea rand, personajul principal devine tot mai strain fata de toti si chiar de sine, fiind arestat si acoperindu-l pe Lica de faptele lui, isi da seama ca Samadaul vrea sa-l stapaneasca. El se hotaraste sa-l dea pe mainile justitiei, oferindu-I dovezi jandarmului Pintea, dar nu reuseste sa fie sincer, dovenind lacomia de bani si totodata setea de razbunare. Ghita isi pastreaza jumatate din suma pentru a se asigura ca ramane si el cu ceva.
ulicivoichita7: De asemenea, ultima treapta a dezumanizarii o coboara cand se hotaraste sa-si ofere propria nevasta ca un alt semn de razbunare, sacrificand ce are mai iubit pe lume, vrand sa salveze totul, dar stiind ca se distruge in acelasi timp. Surprinzator pentru el, sotia lui il inseala, scarbita de lasitatea lui Ghita si de faptul ca se instrainase de ea si de familie. Afland acestea, Ghita o ucide.
ulicivoichita7: Acest ritual savarsit cu calm tocmai pentru a-si ingropa propriile greseli, dar omorul ia intelesul unui act de dragoste, vrand sa-si “spele”sotia de pacatele ei, stiind ca nu mai exista nicio cale de intoarcere nici pentru ea.
ulicivoichita7: Pe de alta parte, viata lui Ghita este incheiata indirect de Lica Samadaul, ducandu-si la bun sfarsit razbunarea. Personajul odata trecut prin toate etapele dezumanizarii, isi incheie destinul impacat ca sotia lui a fost pedepsita pentru infidelitate tocmai de el.
ulicivoichita7: Avand in vedere aceste argumente, dezumanizarea lui Ghita incepe cu schimbarea statutului social, iar apoi cel moral dupa care setea de bani se de razbunare il conduce pe culmile nebanuite ale pacatului, impingandu-si propria sotie catre dusmanul sau, pedepsind-o prin ucidere.
alexturbo09: Multumesc foarte mult! :*
ulicivoichita7: Nu ai pt ce:)))♡
ulicivoichita7: În ce clasă ești?
Alte întrebări interesante