Redactează un text de 150 de cuvinte,în care să argumentezi dacă felul de a vorbi al personajelor poate sau nu poate să le redea complexitatea socială și psihologică
Răspunsuri la întrebare
După părerea mea, limbajul este partea cea mai importanta din mesajul unui text.
Din modul în care personajul se foloseste de cuvinte, intuim aproape instant complexitatea sa socială si chiar nivelul sau psihologic, deși aici avem nevoie de ceva mai mult decat o simpla convorbire formală.
Un aristocrat va folosi întotdeauna un limbaj elevat si complex care trădează educație și erudiție, in vreme ce modul de comunicare al unui om de rand va fi unul de nivel mediu spre simplu.La fel si pentru trăirile interioare: Un personaj măcinat de complexe , frici sau trăiri contradictorii, va fi trădat inevitabil de limbajul sau chiar daca mai devreme sau mai tarziu.Limbajul va scoate la iveală zbuciumul sau interior si va aduce la suprafață trăirile sale adânci.
Exista desigur si situatii in care întâlnim personaje , care se folosesc de limbaj pentru a ascunde adevărată lor identitate psiho- socială sau morala, dar asta nu face decat sa întărească importanta limbajului in redarea socială sau psihologică, nu- i asa? pentru ca daca alegi sa te folosesti de un fals limbaj pentru a defini ceea ce esti, asta nu inseamna decat ca limbajul autentic ar trăda adevărata ta identitate psiho-socială si deci avem de a face cu o confirmare a limbajului ca parte definitorie a unui personaj.
Prin urmare, limbajul nu numai ca poate reda complexitatea socială și psihologică a unui personaj , ci este unul dintre cei mai importanți factori in definirea unui personaj , fie el el un personaj principal sau nu, pozitiv sau nu.
Limbajul ne definește ca persoane sau personaje si ca sa parafrazez un mare filozof chinez, vin si închei spunand:
" Natura ne aseamănă, Limbajul ne deosebeste"
Nimic mai adevarat..!