Limba română, întrebare adresată de nuostiideloc, 9 ani în urmă

Redacteaza un text de 5-6 randuri in care sa prezinti doua trasaturi ale speciei literare identificate.(precizez ca este vorba de fabula Pisica salbatica si tigrul de Grigore Alexandrescu)
Va rog ajutati-ma am pus intrebarea asta de vreo 3-4 ori si numai raspunsuri gresite ...am cautat si pe net , dar nu am gasit nimic , imi trebuie maine , dau multe puncte !!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de biaanablendea
8
Banalitatea portretului fizic, subliniată prin „nici mare nici prea mică”, are menirea să atragă atenţia asupra valorii categoriale a alegoriei, personajul fiind un exponent oarecare, obişnuit, al unei pături sau tagme. Ea corespunde altor caracterizări de acelaşi fel: „Un bou ca toţi boii” (Boul şi viţelul), „unui bou oarecare” (Câinele şicăţelul). Accentul cade pe trăsătura morală cu epitetul la superlativ. E de remarcat din nou folosirea unui termen ambiguu din cauza omonimiei: „mâncătoare” adică lacomă, avidă, sau dăunătoare, rapace. De obicei, leul apare în fabulă în dubla postură de fiară sân-geroasă şi de făptură nobilă, impunătoare, capabilă de generozitate. Tigrul, în schimb, are foarte rar funcţia de moralist pe care i-o conferă fabulistul în acest text. Exprimarea este pleonastică pentru a transmite graba pisicii de a se făli faţă de tigru, care trece fără s-o vadă. Interpelarea este certăreaţă, unde formula de politeţe „mă rog” dobândeşte un caracter batjocoritor. Adresându-i-se familiar cu „jupâne”, pisica vrea de la început să-i vorbească tigrului de 1a egal la egal, dacă nu chiar de pe o poziţie de superioritate.
Alte întrebări interesante