Limba română, întrebare adresată de whynot39, 8 ani în urmă

Redactează un text, de cel puțin 150 de cuvinte, cu titlul Orașul cu amintiri, în care să relatezi o întâmplare, reală sau imaginară, petrecută într-o zi de toamnă, incluzând și o secvență descriptivă de cel puțin 30 de cuvinte și un dialog de patru replici. Va rog frumos sa ma ajutati am nevoie destul de urgent de acest exercitiu​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NataliaJ
5

În realizarea compunerii tale, te sfătuiesc să iei în considerare:

  • Originalitatea compunerii;
  • Coerența compunerii;
  • Creativitatea;
  • Normele de scriere corectă;
  • Structura specifică tipului de text – incipit, cuprins, încheiere.

Secvența descriptivă este menită să prezinte o descriere, iar dialogul are rolul de a ilustra o conversație ce are loc între două sau mai multe personaje.

Pornind de la aceste noțiuni, poți aduce în atenția cititorilor o frumoasă compunere. Astfel:

Incipitul – îți recomand să oferi reperele spațio-temporale. Spre exemplu: Era o zi ploioasă de toamnă. Mă aflam în orașul meu natal (poți oferi un nume de oraș). Frunzele părăsiseră copacii și formau covoare aurii pe asfalt, frigul devenea din ce în ce mai aspru, păsările călătoare își luaseră rămas-bun de la noi, iar elevii începuseră un nou an școlar (exemplu de secvență descriptivă).

Cuprinsul – aici poți include întâmplarea și dialogul. Spre exemplu: Eram în drumul meu spre casă. Ieșisem de la școală, după o lungă zi. Ploaia nu era tocmai aspectul meu preferat, mai ales că îmi uitasem umbrela acasă. Mă grăbeam să ajung acasă când, din greșeală, am dat peste un copilaș tare amăgit.

- Iartă-mă, nu te-am văzut! zic eu.

- Nu e nicio problemă, nici eu nu te-am văzut!

- Dar de ce stai în ploaie? Nu ai nici umbrelă, nici haine adaptate la vremea actuală.

- M-am pierdut de mama și tata!

Puteam să văd lacrimile copilului, întristat că nu își găsea părinții. Îmi doream enorm să îl ajut, astfel m-am decis să-l întreb când și unde i-a văzut ultima dată. Am aflat de la copil, care mi-a spus că îl cheamă Marcu, că s-a pierdut de părinții lui în timp ce erau la cumpărături. A fugit după o pisicuță și nu și-a dat seama că pleacă prea departe. Cu siguranță și părinții lui erau tare îngrijorați. L-am întrebat dacă știe numele magazinului la care își făceau cumpărăturile. După câteva minute, și-a amintit. Am mers împreuna la magazin, unde vânzătoarea l-a recunoscut de îndată și i-a contactat pe părinți. Părinții s-au bucurat să vadă că Marcu este bine.

Încheierea – îți recomand să prezinți concluziile întâmplării și finalul zilei. Spre exemplu: L-am sfătuit pe Marcu să fie mai atent și l-am salutat. Am ajuns acasă, unde am sesizat că am uitat complet că vremea era urâtă și eu eram fără umbrelă. I-am povestit mamei totul, care mi-a pregătit și un ceai cald. M-am bucurat să știu că am fost de folos.

Despre compunere putem descoperi și aici: https://brainly.ro/tema/566

Spor la teme!

#SPJ1

Alte întrebări interesante