Limba română, întrebare adresată de RubenPop, 8 ani în urmă

Redactează un text de cel puţin 150 de cuvinte în care să prezinţi un obicei/o
tradiţie, folosind mai multe secvente descriptive.
Va rog mult.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
25

Răspuns:

Ziua de 1 Martie aduce cu ea cel mai îndăgit obicei al primăverii, și anume mărțișorul. El semnifică lupta vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii, fiind considerat și un talisman al norocului, al bunăstării și al prețuirii.

Mărțișorul este reprezentat fizic de un obiect micuț legat cu două fire împletite, înnodate, unul alb și unul roșu. Mărțisorul poate fi realizat din diverse materiale: metale obișnuite sau prețioase (argint, aur), ceramică, textile, hârtie, flori uscate.

Forma mărţişorului a evoluat în timp. Dacă la origini era simbolizat printr-o monedă – de aur sau argint – la care se ataşa o sfoară împletită din fire albe şi roşii sau albe şi negre, mai târziu a apărut sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu înşirate pe o aţă, iar în vremurile noastre el este reprezentat în nenumărate forme: coșar, trifoi, buburuză și alte diverse animale, flori de tot felul, ba chiar mai recent și personaje din desene animate.  

La origini, mărţişorul era purtat de persoanele sensibile – copii sau fetele tinere, pentru a atrage norocul şi fericirea. Astăzi, obiceiurile diferă destul de mult la o zonă la alta, în ce privește cine oferă mărțișoare, cine poartă mărțișoare și ce se face cu ele după perioada cât sunt purtate.

Dar în orice caz, obiceiul este prețuit și păstrat pentru generațiile viitoare, datorită notei de optimism pe care o aduce chiar la începutul primăverii.

Explicație:


RubenPop: Multumesc maxim
adresaana: Cu drag! :)
Alte întrebări interesante