Limba română, întrebare adresată de andreeamonika12, 8 ani în urmă

Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi daca buna relaționare cu ceilalți este sau nu condiționată de modul în care înțelegem sa fim exigenți cu noi înșine, raportându-te la fragmentul extras din Codul bunelor maniere.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iulianacostan
85

In opinia mea, pentru relationarea cu ceilalti este necesar sa dispunem de o buna cunoastere a cum functionam, de autocontrol si sa aspiram catre varianta noastra cea mai buna, prin exigenta, privind cum ne comportam si traim in societate, dar si singuri.

Este bine cunoscut faptul ca o persoana care dispune de intelegere fata de cum poate aceasta influenta modul in care se termina sau incepe un conflict poate folosi aceaste informatii pentru a imbunatati relatiile cu cei din jur.

In primul rand, frustrarile personale, complexul de inferioritate, etc.., factori cu o mare putere declansatoare de conflicte pun uneori stapanire pe noi. Ca o relatie, de orice tip, sa functioneze si sa aiba o consistenta in viata noastra, este necesar sa ne simtim in preajma familiei sau a prietenilor egali reciproc. Pentru aceasta putem sa lucram cu noi, sa devenim oameni respectabili, eficienti, si la randul nostru respectuosi, pentru a fi apreciati. Nu este nevoie sa fim conformisti ca sa ne educam sa ii tratam pe cei apropiati cu o doza minima de respect, pentru a putea functiona armonios in societate.

In al doilea rand, ca intr-un "efect al oglindei", lucrurile care ne frustreaza si deranjeaza cel mai mult la nivel subconstient adesea le vedem sau le reflectam in persoana de langa noi, ceea ce este probabil sa porneasca un conflict, daca nu suntem obisnuiti sa depistam asemenea declansator. ("Vedem aproape intotdeauna paiul din ochii altora in locul barnei din ochiul nostru"). In text se vorbeste despre acest fenomen, care da dovada de lipsa de exigenta din partea noastra fata de aspectele care ne privesc doar pe noi, si, fiind lucruri care ar trebui sa fie constientizate si intelese, spre, intr-un caz ideal, delimitatea puterii lor asupra noastra, se recomanda sa sa reflectam, obiectiv, asupra problemei. ("Multe conflicte ar putea fi evitate, daca in momentul declansarii lor ne-am intreba pe noi insine nu cumva gresim?").

In al treilea rand, nu numai constientizarea substraturilor personalitatii noastre poate contribui la o buna comunicare cu cei apropiati, dar si empatia, incercarea de a ne pune in pielea celui cu care relationam. Adesea, o relatie buna cere implicit sa privim din doua perspective, a noastra si a celui de langa, pentru a putea coopera, rezolva probleme impreuna, trai armonios. Nelson Mandela ne incurajeaza sa punem accent pe empatie, respect fata de cei din jur, deoarece, asa cum spune acesta, ni se va raspunde in concordanta cu modul in care am tratat persoana de langa.

In concluzie, sunt de parere ca relationarea cu persoanele din jurul nostru constituie o serie de multe lucruri si numerosi factori de care trebuie sa tinem cont, de care sa fim constienti. Pentru a avea realizari bune la acest capitol, munca de intelegerea noastra si a celorlalti indivizi si aspirarea catre mai mult sunt esentiale.

Nu-mi dau seama de numarul de randuri. In cazul in care acesta este cu mult depasit, poti renunta la unul dintre argumente.

Alte întrebări interesante