redacteaza un text de minimum 150 de cuvinte in care sa argumentezi daca progresul stitific si tehnologic reprezinta sau nu si un progres al umanitatii
Răspunsuri la întrebare
Influențează tehnologia modul în care noi gândim?
Se pare că da. Un studiu apărut în 2011 în prestigioasa revistă Science arată că, datorită accesibilității crescute a informației prin intermediul motoarelor de căutare (Google), ne este mai greu să ne amintim o informație, însă ne este mult mai ușor să ne amintim unde o putem găsi. Până la urmă și aceasta poate fi o dovadă pentru flexibilitatea creierului. În loc să fie supraîncărcat cu informații, el păstrează resurse pentru a le utiliza în alte scopuri. Așadar, Internetul a devenit un fel de memorie externă în care stocăm informația. Dar poate fi aceasta explicația pentru inversarea efectului Flynn (creșterea performanței la testele de inteligență de-a lungul generațiilor), dat fiind că, în ultima perioadă, în loc ca scorurile la inteligență să crească la generațiile viitoare, apare o pantă descendentă, respectiv acestea scad.
Generația digitală a devenit capabilă să realizeze mai multe sarcini în același timp, însă acest lucru vine alături de costuri în termeni de timp și performanță. Datele sunt mixte în ceea ce privește relația dintre timpul petrecut în fața televizorului, utilizarea telefoanelor mobile inteligente, a Facebook și performanța academică. Pe de o parte, există date care arată că acestea au un impact negativ asupra notelor școlare, însă în funcție de durata și natura lor, ele pot fi benefice. De exemplu, vizionarea unor programe tv cu conținut educațional la copiii de cinci ani poate prezice cititul cărților în adolescență. Atunci când vorbim despre impactul tehnologiei asupra creierului nostru, trebuie să ne referim și la anumite rutine legate de somn. Numeroase persoane au obiceiul să vizioneze filme până adorm sau să își plaseze telefonul în proximitatea patului. Potrivit specialiștilor în neuroștiințe acest lucru nu este tocmai benefic. Luminile strălucitoare ale laptopului, tabletelor sau telefonului pot influența hormonii de inducere ai somnului, putând avea efecte negative pe termen lung asupra ritmului circadian al corpului. Chiar și modul în care visăm a fost transformat odată cu evoluția tehnologiei. Dacă în trecut lumea visa în alb – negru, se pare că generațiile mai noi visează în culori.
Tehnologia şi tinerii
Cu siguranță, impactul dezvoltării tehnologiei asupra generației tinere este un subiect de actualitate larg dezbătut. Creierul acestora este extrem de maleabil în această perioadă de dezvoltare, fiind susceptibil la experiențele din mediu. De fapt, copiii cresc într-un mediu în care tehnologia înseamnă tot, căutare de informații, prieteni, distracție, comunicare, învățat. Potrivit unui raport al Comisiei Europene în România aproximativ 69 % dintre copii folosesc săptămânal Internetul în camera lor, iar 79% au un cont pe Facebook. Proporția de copii care știu mai multe despre Internet decât părinții lor este mai mare în România și Danemarca comparativ cu celelalte țări europene. Entuziasmul copiilor atunci când vine vorba de Internet, iPhone, iPad, Facebook, Youtube poate fi pus pe baza întăririlor imediate pe care ei le primesc și a mediului stimulant în care sunt imersați, plin de sunete și culori. Tot mai frecvent se discută de dependență de Internet, de Facebook sau de jocuri online. Dar ce înseamnă această dependență? De fapt apar modificări la nivel de creier, în sistemul procesare a recompenselor. Și în cazul dependenților de tehnologie apar ca și în cazul altor dependențe (de droguri, nicotină, jocuri de noroc) probleme la nivel de dopamină9, un neurotransmițător care atunci când este eliberat creează plăcere.
Concluzia generală care se poate trage cu privire la modul în care tehnologia sculptează arhitectura creierului nostru este aceea că doar în funcție de timpul petrecut și de activitățile desfășurate pe dispozitivele tehnologice putem vorbi de efecte benefice sau nocive. Un lucru este cert, trăim într-o perioadă în care trebuie să ne adaptăm „sănătos” la dezvoltarea galopantă a tehnologiei. Aşa cum nu putem discuta în general despre efectul alimentaţiei asupra sănătăţii, şi în cazul utilizării tehnologiei nu putem face evaluări globale (dezvoltarea tehnologică este benefică sau nocivă) mai degrabă ar trebui să ne educăm cu privire la utilizarea eficientă a acesteia. Preferința copiilor pentru utilizarea mijloacelor tehnologice ar trebui utilizată cu scopul de a-i motiva și implica în sarcini curriculare și extracurriculare sau de a le face mai uşoare situaţiile de viaţă dificile, cum ar fi în vizitele la medic (de ex. prezentarea procedurilor medicale înainte de o operație sub forma unor animații pe înțelesul lor) etc.