Limba română, întrebare adresată de Rinycoll5226, 8 ani în urmă

Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă familia ne influențează sau nu în alegerea traseului educațional, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Amintiri despre Titu Maiorescu de P. P. Negulescu, cât și la experiența personală sau culturală.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
10

Pentru a scrie un text în care să argumentăm dacă familia ne influențează sau nu în alegerea traseului educațional trebuie să realizăm un plan astfel:

1. Citim cu atenție fragmentul extras din volumul Amintiri despre Titu Maiorescu de P. P. Negulescu;

2. Identificăm și analizăm ideile care apar în fragment referitoare la subiectul nostru;

3. Formulăm în introducere o teză (o idee personală pe care o susținem):

  • suntem de acord că familia ne influențează în alegerea traseului educațional
  • nu suntem de acord că familia ne influențează în alegerea traseului educațional

4. În cuprinsul textului enunțăm și dezvoltăm cel puțin două argumente adecvate opiniei formulate;

5. În încheiere formulăm o concluzie care să ne rezume demersul argumentativ.

Spre exemplu textul ar putea avea această structură dacă suntem de acord că familia ne influențează în alegerea traseului educațional:

Familia exercită o influență deosebit de mare asupra dezvoltării comportamentului și a proceselor intelectuale ale copiilor. Ea este unul dintre partenerii tradiționali ai școlii, având capacitatea definitorie de a influența atitudinea copiilor față de școală și din acest motiv, în opinia mea, familia este cu siguranță un factor care poate influența într-un mod pozitiv sau negativ alegerea unui traseu educațional.

În primul rând familia reprezintă primul cadru de dezvoltare al copiilor. În cadrul familiei copiii dobândesc primele cunoștințe, deprinderi, se simt iubiți și sprijiniți, astfel încât să aibă o mai mare capacitate și încredere de a alege o carieră interesantă. Părinții au primii capacitatea de a influența nivelul de educație și de formare al copiilor, iar atutidinile pe care le au față de muncă și diferite ocupații sunt transmise, într-un mod aproape inconștient copiilor.  

În al doilea rând este bine-cunoscut faptul că educația este un proces de durată iar majoritatea părinților caută cele mai bune oportunități educaționale pentru copiii lor. În plus prin oferirea unui sprijin educațional adecvat familia are capacitatea de a cultiva obiceiuri de învățare sănătoase și de a exercita o influență directă în formarea unei identități profesionale. Un exemplu în acest sens ne oferă cunoscutul filosof și om politic Petre P. Negulescu, care relatează în fragmentul extras din volumul Amintiri despre Titu Maiorescu momentul, crucial din viața sa intelectuală în care, ajuns la București, pentru a-și începe studiile universitare în cadrul Facultății de Științe, audiază o prelegere a lui Titu Maiorescu. Deși ulterior, fascinat de personalitatea marcantă a lui Titu Maiorescu, va alege o altă carieră, putem observa cum familia a fost primul element decisiv în dezvoltarea aspirațiilor de carieră ale tânărului Negulescu, oferindu-i sprijinul necesar pentru a-și continua studiile la București.

În concluzie, valorificând argumentele prezentate, putem afirma că, familia este un factor care poate influența alegerea traseului educațional, deoarece ea reprezintă primul cadru de dezvoltare al copiilor și are capacitatea de a oferi un sprijin educațional adecvat și de a cultiva obiceiuri de învățare sănătoase.

Ne amintim:

Structura unui text argumentativ este următoarea:

  • ipoteza;
  • argumentarea propriu-zisă;
  • concluzie (reluarea ipotezei).

Pentru a susține o idee se pot folosi:

  • exemple din experiența personală, din informația culturală, din documente etc.;
  • comparații pentru a evidenția elementele comuna sau pentru a furniza diferențele;
  • citate;
  • antiteza pentru a trata o problemă într-o manieră diferită etc.

Conectorii în argumentare pot fi:

  • de cauzalitate: pentru că, încât etc.
  • de ierarhizare (premisă): în primul rând etc.
  • de comparație: la fel ca, spre deosebire de etc.
  • de exemplificare (susținere): de exemplu, precum etc.
  • de concluzie: în concluzie, astfel, așadar, prin urmare, în consecință, ca atare etc.

Mai multe despre textul argumentativ aici: https://brainly.ro/tema/4941476

Succes și spor la teme!

#BAC2022

Alte întrebări interesante